Ekonomi

USA inför nya sanktioner mot iranska flygbolag

USA:s finansdepartement förde upp nio iranska individer och företag på sin terroristlista för att ha hjälpt straffade iranska flygbolag. Det tillkännager USA:s finansdepartement i ett pressmeddelande på torsdagen.

“De som finansdepartementet straffade idag har köpt flygplansdelar för och erbjudit tjänster till straffade iranska flygbolag däribland Mahan Air, Caspian Air, Meraj Air och Pouya Air. Därmed har de gett revolutionsgardets Quds-styrka en livlina och gjort det enklare för iranska regimen att transportera vapen, krigare och pengar till dess bundsförvanter däribland Hizbullah samt att försvara den brutala Assadregimen”, sade USA:s finansminister Steven T. Mnuchin.

“Länder och företag runt om i världen bör uppmärksamma de risker som är förenade med att bevilja landningsrättigheter och erbjuda luftfartstjänster till de flygbolag som Iran använder för att exportera terrorism i hela regionen”, tillade han.

Bland de terroristlistade företagen finns Dena Airways, ett flygbolag som enligt uppgifter opererar det flygplan som iranska regimens president Hassan Rouhani använder.

Den amerikanska myndigheten Office of Foreign Asset Controls (OFAC), som tillhör finansdepartement, identifierade samtidigt 31 flygplan som egendom där tidigare straffade iranska flygbolag, Caspian Air, Meraj Air, Pouya Air eller Mahan Air, har ett intresse.

De som beviljar dessa flygplan landningsrättigheter eller erbjuder dem tjänster riskerar amerikanska sanktioner.

Torsdagens beslut från USA:s finansdepartement är det tredje i sitt slag under majmånad som riktar sig mot iranska regimen och revolutionsgardet. Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo sade i ett tal i början av veckan att USA avser att införa de hårdaste sanktionerna någonsin mot iranska regimen.