Ekonomi

USA spränger iranskt valutanätverk som finansierade Quds-styrkan

USA och Förenade arabemiraten har i en gemensam åtgärd under torsdagen stoppat ett omfattande valutanätverk försåg revolutionsgardets Quds-styrka med miljoner dollar i kontanter.

Det tillkännager USA:s finansdepartement i ett uttalande idag samtidigt som det för upp sex iranska individer och tre iranska företag på landets terroristlista.

Nätverket var aktiv både i Iran och Förenade arabemiraten. Det hade upprättats i syfte att finansiera Quds-styrkans illvilliga aktiviteter samt regimens regionala bundsförvanter.

”Irans centralbank var delaktigt i Quds-styrkans plan … Detta nätverk av valutahandlare och kurirer har växlat hundratals miljoner dollar”, säger USA:s finansdepartement sitt uttalande.

Centralbanken ”stödde aktivt nätverkets valutakonvertering” och ”tillhandahöll nätverket med kapital som den höll på sina utländska bankkonton”, tillägger uttalandet.

”Iranska regimen och dess centralbank har missbrukat tillgång till institutioner i Förenade arabemiraten … gnom att dölja syftet för vilket amerikanska dollar förvärvades”, sade USA:s finansminister, Steven Mnuchin, på torsdaggen.

Han framhöll samtidigt att regimen och dess centralbank förvärvade amerikanska dollar i syfte att finansiera Quds-styrkans illvilliga aktiviteter bland annat för att finansiera och beväpna dess regionala bundsförvanter.

”Som jag sa efter presidentens tillkännagivande i tisdags, har vi för avsikt att stoppa revolutionsgardets intäkter oavsett varifrån de kommer och oavsett vart de är på väg”, tillade han.

”Idag har vi slagit till mot iranska individer och bulvanföretag som var inblandade i ett omfattande valutanätverk som använde valutaväxling för att skaffa och föra över miljoner dollar till revolutionsgardets Quds-styrka”, betonade Mnuchin.

USA:s Finansdepartementet tackade Förenade aranemiraten för landets nära samarbete i detta avseende. Det varnade samtidigt andra länder i världen att vara vaksamma mot iranska regimens ansträngningar att utnyttja deras finansiella institutioner för att växla valuta för och finansiera Quds-styrkan samt världens främsta statliga sponsor av terrorism.

De iranska individer som fördes upp på USA:s terrorlista är Masud Nikbakht, Said Najafpur, Mohammad Hasan Khoda’i, Mohammadreza Khedmati Valadzaghard, Meghdad Amini, och Foad Salehi.

De terrorlistade företagen är Jahan Aras Kish, Rashed Exchange, och Khedmati and Company Joint Partnership.

Samtliga företag och individer anklagas för att ha agerat på Quds-styrkans vägnar eller för finansiellt, materiellt eller teknologiskt stöd till denna terrorstämplade organisation.

USA:s finansdepartement stämplade hela revolutionsgardet som en terroristorganisation under verkställande order 13224 i oktober förra året.