Nukleärt

Revolutionsgardet expanderar Irans ballistiska robotprogram

Iranska regimens revolutionsgarde avser att accelerera sitt ballistiska robotprogram trots påtryckningar från USA och EU att stoppa programmet. Det rapporterar Reuters på torsdagen med hänvisning till gardets engelskspråkiga nyhetsbyrå, Tasmin.

”Irans ballistiska robotprogram kommer att expandera och det kommer att fortsätta att öka i snabb takt som reaktion på Trumps fientliga inställning till denna revolutionära organisation (revolutionsgardet)”, säger gardet i ett uttalande på torsdagen som publicerades av Tasnim.

President Trump kungjorde USA:s nya beslutsammare Iranstrategi i ett tal till nationen i förra veckan. Den nya övergripande Iranstrategin kommer att fokusera på att göra det svårare för Teheranregimen att utveckla kärnvapen samt att bemöta dess robotprogram och regimens destabiliserande aktiviteter i regionen som stöd för terrorism och militanta terroristgrupper.

Han påpekade i sitt tal att iranska regimen inte lever upp till kärnteknikavtalets anda och har brutit överenskommelsen vid flera tillfällen. Han vägrade att intyga att Teheranregimen lever upp till avtalet, vilket var ett krav enligt amerikansk lag.

Den nya strategin markerar en betydande förskjutning av USA:s Iranpolitik. Den signalerar en mer beslutsam attityd att identifiera och bemöta samtliga hot från regimen i Teheran och inte bara fokusera på dess kärnteknikprogram.

Samtidigt meddelande amerikanska finansdepartementet att det stämplar hela revolutionsgardet som en terroristorganisation under verkställande order 13224.

”Revolutionsgardet har spelat en central roll i vad som gjort Iran till världens främsta statliga sponsor av terrorism. Irans strävan efter makt kommer på bekostnad av regional stabilitet och finansdepartementet fortsätter att använda sina befogenheter för att störa revolutionsgardets destruktiva aktiviteter”, sade USA:s finansminister, Steven T. Mnuchin, i ett uttalande, den 13 oktober.