Nukleärt

President Trump kungör USA:s nya beslutsammare Iranstrategi

USA:s president Donald Trump tillkännagav USA:s nya beslutsammare Iranpolitik under ett tal på fredagen.

Han uttryckte solidaritet med iranska folket och sade att de är prästerskapets främsta offer. Han beskrev regimen i Teheran som en diktatur som slösat folkets välstånd och tillgångar på att exportera död och terrorism sedan den usurperade makten i landet efter revolutionen i 1979.

USA:s nya övergripande Iranstrategi kommer att fokusera på att göra det svårare för Teheranregimen att utveckla kärnvapen samt att bemöta dess ballistiska robotprogram och regimens destabiliserande aktiviteter som stöd för terrorism och militanta terroristgrupper.

President Trump anklagade även Teheranregimen för att stödja Assadregimens grymheter i Syrien samt för att underblåsa inbördeskriget i Yemen.

Han sade att iranska regimen inte lever upp till kärnteknikavtalets anda och har brutit överenskommelsen vid flera tillfällen. Han vägrade att intyga att Teheranregimen lever upp till avtalet, vilket var ett krav enligt amerikansk lag. Grunden för hans beslut var dock att överenskommelsen inte längre var i USA:s nationella intresse, enligt tjänstmän inom hans administration.

Men president Trump avstod från att riva upp avtalet som nu hamnar i den amerikanska kongressen där kongressledamöterna har 60 dagar för att bestämma om de ska återinföra de kärnteknikrelaterade sanktionerna mot Iran.

Samtidigt meddelande amerikanska finansdepartementet att det stämplar hela revolutionsgardet som en terroristorganisation under verkställande order 13224.

”Revolutionsgardet har spelat en central roll i vad som gjort Iran till världens främsta statliga sponsor av terrorism. Irans strävan efter makt kommer på bekostnad av regional stabilitet och finansdepartementet fortsätter att använda sina befogenheter för att störa revolutionsgardets destruktiva aktiviteter”, sade USA:s finansminister, Steven T. Mnuchin, i ett uttalande på fredagen.

Ledare för Storbritannien, Tyskland och Frankrike sade i ett gemensamt uttalande på fredagen att de kommer fortsätta implementera kärnteknikavtalet eftersom det funkar och stoppar iranska regimen från att tillverka kärnvapen. De tillade dock att länderna står redo att arbeta med USA för att bemöta de andra hoten från Teheran, däribland dess destabiliserande aktiviteter i regionen.