Andra nyheter

USA:s nya utrikesminister: hårda sanktioner väntar Iran

USA avser att införa de hårdaste sanktionerna någonsin mot iranska regimen. Det sade USA:s utrikesminister Mike Pompeo i ett tal inför tankesmedjan Heritage Foundation på måndagen.

”De kommer att få kämpa för att hålla sin ekonomi vid liv”, sade utrikesministern i sitt tal där han lade fram USA:s nya politik gentemot Iran efter att president Trump beslutade att överge kärnteknikavtalet.

Utrikesminister Pompeo talade även direkt till iranska folket under sitt anförande och sade, ”vi fråga iranska folket, vill ni att ert land ska vara känd för att konspirera med Hizbollah, Hamas, Talibanerna och al-Qaida? USA säger att ni förtjänar bättre.”

”Mitt sista budskap idag är till iranska folket. Jag vill upprepa vad president Trump sade i oktober. President Trump sade att vi står helt i solidaritet med iranska regimens främsta offer som har lidit under en lång tid, nämligen det iranska folket. Den iranska befolkningen har betalat ett högt pris för deras ledares brutalitet och extremism”, sade han.

”Iranska folket längtar efter att ta tillbaka sitt lands stolta historia, dess kultur, dess civilisation och dess samarbete med grannländerna. Det är USA:s hopp att vårt arbete mot fred och säkerhet kommer att bära frukt för iranska folket som har lidit under en lång tid”, tillade utrikesminister Pompeo.

Den amerikanske utrikesministern påpekade också i sitt tal att USA kommer att samarbeta med sina allierade för att krossa iranska regimens bundsförvanter runtom i världen. Iranska regimen ”kommer aldrig mer att få fria händer att dominera Mellanöstern”, sade utrikesminister Pompeo.

FFFI:s vice ordförande Mojtaba Ghotbi betonade just detta i ett debattinlägg på Svt Opinion i förra veckan och och uppmanade regeringen att ändra sin oansvariga och skamliga Iranpolitik.

”Den nya Iranpolitiken bör stödja iranska folkets demokratiska strävan och deras krav på en demokratisk förändring utifrån en beslutsammare politik i samordning med EU och USA som fokuserar på att ställa regimen till svars för dess människorättsbrott, stöd för terrorism och ballistiska robotprogram”, skrev Mojtaba i en direkt uppmaning till regeringen och UD.

USA:s nya utrikesminister presenterade också en lista med 12 punkter som måste uppfyllas av Iran i ett nytt framtida avtal.

En del av dessa krav är att iranska regimen måste dra tillbaka sina styrkor från Syrien och upphöra med sitt stöd till Houthirebeller i Jemen. Teheranregimen måste också ge FN:s Internationella atomenergiorgan (IAEA) en fullständig redogörelse av sitt tidigare kärnvapenprogram och ge upp alla sådana aktiviteter samt sitt urananrikningsprogram för alltid. IAEA:s inspektörer måste också få tillgång till hela landet och tillåtas inspektera alla anläggningar.

Regimen måste dessutom frige alla amerikanska medborgare, och medborgare av USA:s partner och allierade, som sitter frihetsberövade på falska grunder eller saknas i Iran.

Han underströk dessutom att Iran får sanktionslättnader endast om Washington kan se en verklig förändring i regimens tillvägagångssätt.

”Vi välkomnar alla nationer som är sjukt trötta på kärnvapenhot, terrorism, utveckling av robotprogram och brutalitet från en regim som är i fred med att skapa kaos för oskyldiga människor”, sade utrikesminister Pompeo i sitt tal med hänvisning till USA:s strävan att bilda en internationell allians mot Teheranregimen.

Han påpekade att USA förväntar sig stöd för sina allierade i Europa och uppmanade andra länder som Australien, Bahrain, Egypten, Indien, Japan, Jordanien, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien, Sydkorea och Förenade arabemiraten att ansluta sig till denna koalition.

”Under det nya sanktionstrycket kommer Teheran att tvingas välja mellan att antingen försöka upprätthålla den inhemska ekonomin eller att fortsätta att använda sina tillgångar för att kriga utomlands”, rapporterar TT i en analys av den amerikanske utrikesministerns tal.