Opinion

FFFI på Svt Opinion: Sverige måste ändra sin misslyckade Iranpolitik

”Dags för Sverige att ändra sin misslyckade Iranpolitik, istället för att kritisera Trump”, skriver FFFI:s vice ordförande Mojtaba Ghotbi i ett debattinlägg för Svt Opinion på onsdagen.

”Det är regeringens oansvariga och skamliga Iranpolitik som har försatt svenska företag i den nuvarande situationen. Detta trots varningar om att Irans ekonomi kontrolleras av företag och institutioner med direkta kopplingar till revolutionsgardet och den högsta andlige ledaren, Khamenei”, skrev han med hänvisning till EU:s löfte igår om att skydda europeiska företag från amerikanska sanktioner.

”Ökad risk för krig och spridning av kärnvapen, splittring mellan USA och Europa, seger för de hårdföra krafterna i Iran samt misstro kring USA:s framtida åtagande inte minst inför Koreasamtalen är några argument som lyfts fram för att kritisera president Trumps besked”, tillade Mojtaba.

”Men dessa är lika grundlösa som löftet att Iranavtalet kommer att reformera prästerskapets oacceptabla beteende och föra med sig ekonomiska fördelar för iranska folket. De pågående regimkritiska protesterna och arbetarnas fortsatta strejker över hela Iran visar tydligt att iranska folket har fått nog av prästerskapets skräckvälde”, skrev han med anledning av varningar från så kallade Iranexperter och europeiska diplomater om ett kommande kring med Iran.

”Detta är nu en verklighet och våra ministrar bör ändra regeringens skamliga och misslyckade Iranpolitik istället för att kritisera president Trump när han uppfyller ett av sina vallöften. Den nya Iranpolitiken bör stödja iranska folkets demokratiska strävan och deras krav på en demokratisk förändring utifrån en beslutsammare politik i samordning med EU och USA som fokuserar på att ställa regimen till svars för dess människorättsbrott, stöd för terrorism och ballistiska robotprogram”, skrev Mojtaba i en direkt uppmaning till regeringen och UD.

Hela debattinlägget kan läsas på Svt Opinions hemsida, här …