Andra nyheter

Missförtroende mot tre av Rouhanis ministrar

Iranska regimens parlament planerar att väcka missförtroende mot tre av Rouhanis ministrar i nästa vecka. De berörda ministrarna är arbetsministern Ali Rabiee, transportministern Abbas Akhoundi och jordbruksministern, Mahmoud Hojjati.

Vicetalmannen Motaheri sade till regimens statliga televisionen att misstroendeomröstningar kommer att hållas på söndagen, tisdagen och onsdagen.

Rabiee och Akhoundi, båda från reformistfraktionen, hotas av misstroendeomröstning efter två katastrofer.

En iransk oljetanker sjönk i Östkinesiska havet tidigare i år och 32 personer ombord miste livet.

Ett flygplan från det statliga flygbolaget Aseman kraschade strax efter att det tog av från Teheran den 18 februari. 64 personer miste livet. Aseman ägs av regimens arbetsministerium.

Samtliga ministrarna anklagas också för inkompetens och för att sakna motivation.

Initiativet leds av ledamöter från den så kallade reformistfraktionen. Det är dock ett desperat försök från regimens sida ämnad att blidka de regimkritiska protester som växer för varje dag.

Sedan årsskiftet har arbetare och bönder organiserat flera stora demonstrationer och strejker över hela landet. De har protesterar mot regimens myndigheter samt den omfattande korruptionen och de dåliga levnadsförhållandena i landet. Dessa demonstrationer har snabbt övergått till att bli stora protester mot prästerskapet i sin helhet.

De har också avslöjat regimens oförmåga att tillmötesgå de folkliga kraven på förbättringar och förändringar.