Folkliga protester

Tusentals bönder i protest mot regimen i Esfehan

Tusentals bönder deltog i en stordemonstration mot regimen i Esfehan på fredagsmorgonen, enligt uppgifter till FFFI. Bönderna hade kommit från östra Esfehan och andra närområden för att protestera mot de dåliga levnadsvillkoren samt brist på vatten som drabbat deras skördar.

Protesterna i området började för flera veckor sedan och resulterade i fredagens stora demonstration mot myndigheterna. Detta sedan regimen inte vidtar åtgärder för att hindra den närliggande Zayandeh-floden från att torka ut.

Vattenbrist är ett växande problem i Iran. Regimens myndigheter och revolutionsgardet har under senaste tiden vidtagit åtgärder för att stärka kontrollen över de få vattenkällor som finns kvar i landet.

Regimen satt i in sina repressiva säkerhetsstyrkor och kravallpolis för att stoppa demonstrationen. De öppnade eld mot demonstranterna och sköt tårgas för att skingra dem, enligt uppgifter. Men bönderna slog tillbaka och körde bort regimens styrkor. De skanderade ”Ned med lögnaren, Rouhani” och ”Var inte rädda, vi är alla tillsammans”.

Sju demonstranter skadades i samband med attacken, enligt rapporter till FFFI.