Mänskliga Rättigheter

Regimen verkställer amputeringsstraff i Mashhad

Iranska regimens så kallade rättsväsende genomförde ett amputationsstraff i staden Mashhads centrala fängelse på onsdagsmorgonen lokaltid. Domare från regimens så kallade rättsväsende närvarade för att överse genomförandet av hans straff.

Offret, en 34-årig fånge som anklagades för att ha stulit får från bybor, var identifierad endast genom sina initialer A. Kh. Offret satt frihetsberövad i fängelse sedan sex år tillbaka, enligt regimens statliga nyhetsbyrå, Khorasan.

Straffet verkställdes samtidigt som högt uppsatta tjänstemän från regimen och rättsväsendet går fria trots bevis på korruption och bedrägerier i miljardklassen.

FFFI rapporterade i november 2016 att chefen för iranska regimens så kallade rättsväsende, Sadeq Larijani, hade förskingrat närmare 30 miljarder kr genom 63 privata konton. Två privata medier avslöjade då att Sadeq Larijani, hade fört över stora summor från borgen och skadestånd som betalats till rättsväsendet till sina privata konton.

Sadeq Larijani finns på både EU:s och USA:s sanktionslista för grymma brott mot de mänskliga rättigheterna däribland amputering.