Mänskliga Rättigheter

Iranska regimen pressar familj till kristen pastor

Iranska regimens myndigheter ökar pressen på en kristen pastor och hans familj, enligt rapporter från Iran till FFFI.

Myndigheterna vägrar låta pastor Yousef Nadarkhanis son skriva in sig på skolan, enligt rapporterna.

Detta samtidigt som pastorn Nadarkhani har dömts till att avtjäna två år av sitt 10-åriga fängelsestraff i exil i staden Nikshahr i provinsen Sistan and Baluchistan, d.v.s. i en annan stad än sin hemstad.

Iranska regimens så kallade rättsväsende dömde pastorn Yousef Nadarkhani och flera andra till 10 års fängelse anklagade för ”apostasi” samt för att ”ha grundat en hemkyrka” och ”spridit” vad rättsväsendet beskrev som ”sionistiska kristendom”.

Nadarkhani arresterades i sin hemstad Rasht 13 oktober 2009, när han försökte registrera sin församling, anklagad för att ha ifrågasatt det muslimska monopolet på religionsundervisning för barn i Iran. Anklagelserna mot honom ändrades till apostasi och evangelisering bland muslimer. FFFI rapporterade i 2011 att pastor Nadarkhani riskerade dödsstraff om han inte avsade sig sin kristna tro. Han dömdes således till döden för dessa anklagelser och för att han vägrade ge upp sin kristna tro men dödsstraffet omvandlades till fängelsestraff efter internationella påtryckningar från människorättsorganisationer och aktivister.

Under de senaste månaderna har regimens så kallade rättsväsende dömt ett antal evangeliska kristna till långa fängelsestraff. De straffade har i många fall anklagats för att ”ha agerat mot den nationella säkerheten” genom att ”grunda och delta i gudstjänster i hemkyrkor”.