Mänskliga Rättigheter

Iransk pastor riskerar dödsstraff om han inte avsäger sig sin kristna tro

Den iranske pastorn, Yousef Nadarkhani, riskerar dödsstraff eftersom han har vägrat avsäga sig sin kristna tro, enlig rapporter.

En lokal domstol  i provinsen Gilan beslutade att Nadarkhani har islamiska anor och måste därför avsäga sig sin tro på Jesus Kristus. Irans högsta domstol slog i juni 2011 fast tidigare dom om att den evangeliska pastorn kan dömas till apostasi och  att dödsstraffet kan verkställas om han inte avsäger sig sin tro.

Bakgrund

Nadarkhani arresterades i sin hemstad Rasht 13 oktober 2009, när han försökte registrera sin församling, anklagad för att ha ifrågasatt det muslimska monopolet på religionsundervisning för barn i Iran. Anklagelserna mot honom ändrades till apostasi och evangelisering bland muslimer.

I september 2010 dömdes han för avhopp från islam i en domstol i Rasht. Han överklagade domen och Högsta domstolen slog i juni 2011, fast det tidigare beslutet men uppmanade domstolen i Rasht att än en gång kontrollera om Nadarkhani har varit praktiserande muslim som vuxen, innan han konverterade till kristendomen. Domstolen i Rasht kom då fram till att han inte varit det, men att han ändå är en avhoppare eftersom han har muslimska förfäder, och att domen måste verkställas.

Nadarkhani ska föras tillbaka till domstolen den 27  och 28 september enbart för att kräva att han ska avsäga sin tro.De som känner honom säger att han sannolikt inte kommer att göra det, för att om han var villig att ge upp, skulle han ha gjort det för länge sedan.

Kan inte överklagas

Tekniskt sett finns det ingen möjlighet att överklaga, och under Irans tolkning av hadith och sharia, kommer pastorn Youcef att ges tre chanser till att ta tillbaka sin tro. Han har redan ombetts två gånger, och den sista chansen kommer nu på tisdag. Om han inte avsäger sig sin kristna tro, kan dödsdomen mot honom verkställas när som helst.

Det finns dock farhågor om att rätten ska agera enligt en lag, tillfälligt ratificerad av parlamentet, vilket skulle innebära att domen kan komma att verkställas så snart som på torsdag.

Mord, våldtäkt, väpnat rån, narkotikahandel och äktenskapsbrott, apostasi från Islam är bland de brott som bestraffas med döden i Iran.