Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

Iran: fyra avrättningar, tre amputationer och kristet par arresterade

Vice åklagaren vid regimens åklagarmyndighet i staden Qom tillkännagav i veckan att myndigheterna hade verkställt tre amputationsstraff och fyra avrättningar i stadens centrala fängelse.

De tre individerna var anklagade för stöld och fick händerna amputerade som straff medan de fyra avrättade var anklagade för narkotikarelaterade brott, enligt Younes Davoudis kommenterar till regimens statliga television och radio.

En domstol i Teheran dömde tidigare i juni två unga män till att få sina fingrar amputerade. Männen var anklagade för stöld och identifierade endast genom sitt förnamn och sin ålder, Taghi, 30, och Parviz, 31.

”Jag var tvungen att stjäla för att kunna betala för min frus kemoterapi. Jag vet fortfarande inte om min fru lever eller inte”, berättade en av de dömda i en intervju med regimens statliga nyhetsbyrå, Rokna.

Samtidigt har FFFI mottagit rapporter om att ett kristet par i Iran var arresterade av regimens repressiva säkerhetsstyrkor under onsdagen (den 20 september).

Mehrdad Houshmand och hans fru Sarah Nemati anklagas enligt uppgifter för att ha hållit kristna ritualer och bett en bön enligt sin kristna tro under en begravningsceremoni i Teherans ökända kyrkogård Behesht-e Zahra.