Nyheter

Misslyckat robottest och Irans militära upprustning oroar USA

Iranska regimen försökte testskjuta en ny kryssningsrobot från en ubåt i Hormuzsundet på tisdagen men testskjutningen misslyckades, det berättar två amerikanska tjänstemän för nyhetskanalen Fox News.

Uppskjutningen genomfördes från en iransk miniubåt av Yono-klassen. Nordkorea och Iran är de enda två länderna i världen som har dessa ubåtar.

Iranska regimen hävdade i februari i år att den hade genomfört en lyckad uppskjutning av en ballistisk robot från en ubåt.

Det är fortfarande oklart om tisdagens testskjutning var första gången som Iran försökte skjuta upp en robot från en ubåt under vattnet, rapporterar Fox News.

Händelsen är den senaste i raden av flera provokationer från iranska regimen mot amerikanska krigsfartyg i Persiska viken under de senaste månaderna.

Amerikanska jagare sköt varningsskott mot flera stridsbåtar från revolutionsgardet under en provokation från iranska regimen i april i år sedan dessa kom inom 1000 meter från jagaren, USS Mahan.

Samtidigt uttrycker flera från USA:s nationella säkerhetsetablissemang och källor på Capitol Hill oro över att iranska regimen använder miljarder dollar från förra årets kärnteknikavtal för att rusta och bygga upp sin militära förmåga, rapporterar amerikanska nyhetssidan, The Washington Free Beacon på onsdagen.

Källor som Free Beacon har pratat med hänvisar till ett tal från prästerskapets president Hassan Rohani från förra månaden där han skröt över sitt orubbliga stöd för iranska regimens väpnade styrkor och repressiva säkerhetsorgan, däribland revolutionsgardet.

Som FFFI rapporterade då betonade Rohani i sitt tal att budgeten för iranska regimens väpnade styrkor och revolutionsgardet, hade ökat med 145% under hans regeringen.

”Siffror visar att budgeten för försvarsförmåga har ökat med 145% under den elfte regeringen (Rohanis regering) jämfört med när denna regering tog över, vilket betyder att regeringen har i hårda ekonomiska tider försökte stärka landets väpnade styrkor ytterligare”, sade Rohani i sitt tal då inför regimens väpnade styrkor och revolutionsgardister.

Amerikanska källor säger till Free Beacon att iranska regimen ”använder de miljarder dollar i kontanter som den fick i samband med kärnteknikavtalet för att bygga upp sin militär i en aldrig tidigare skådad skala i syfte att transformera den Islamiska republikens stridsstyrka till en ’offensiv stridsmakt’”