Nyheter

Två nya iranska robottester i Hormuzsundet när Iran provocerar USA-fartyg

Flera stridsbåtar från iranska revolutionsgardet provocerade amerikanska övervakningsfartyget, USNS Invincible, på lördagen när det var på väg genom Hormuzsundet.

Revolutionsgardets stridsbåtar kom snabbt mot USNS Invincible och kom så nära som 550 meter i Hormuzsundet, innan de stoppade.

Detta tvingade Invincible och de tre stridsfartygen från brittiska flottan som eskorterade henne ur kurs, enligt en anonym amerikansk källa.

Enligt källan gjordes försök till radiokommunikation men inga svar kom på uppropen, skriver TT på måndagen.

Amerikanska tjänstemän sade till CBS News att iranska regimens manöver i det strategiskt viktiga Hormuzsundet var både ”osäker” och ”oprofessionell”.

Detta var den andra gången på tre dagar som revolutionsgardets snabbgående stridsbåtar provocerade Invincible. En liknande provokation inträffade i torsdags i Omanbukten, som ligger strax söder om Hormuzsundet.

Den gången kom revolutionsgardets stridsbåtar så nära som ca 140 meter från det amerikanska övervakningsfartyget Invincible innan de stoppade.

Samtidigt berättar två anonyma amerikanska tjänstemän för Fox news att iranska regimen har provskjutit två robotar i området under helgen.

Den första provskjutningen som genomfördes under lördagen misslyckades enligt rapporter medan söndagens robottest träffade sitt mål, rapporterar flera internationella medier.

Roboten som provsköts under söndagen var av den så kallade modellen ”Fateh-110 Mod 3” och förstörde sitt mål, en flytande pråm i Omanbukten, ca 240 km bort.

Denna nya modell av iranska robotar är ”aktiva sökare” vilket innebär att den kan lokalisera och låsa in sig på fartyg till havs.

En av tjänstemännen sade att robottestet var ”oroväckande” på grund av avståndet det sköts från och det faktum att det träffade sitt mål.