Andra nyheter

Mahdi Karroubis son döms till sex månaders fängelse

Iranska regimens så kallade rättsväsende dömde Mahdi Karroubis son till sex månaders fängelse, det rapporterar regimens staliga nyhetsbyrå ILNA på måndagen.

Myndigheterna anklagade honom för spridning av propaganda mot regeringen sedan han publicerade sitt fars brev till Rohani från april förra året där Karroubi ber om en offentlig rättegång.

Hossein Karroubis straff är det senaste i ett pågående tillslag mot yttrandefriheten i syfte att strypa offentliga debatter inför prästerskapets stundande presidentval i maj.

Mahdi Karroubi och Mir Hossein Mousavi höjdes till ”oppositionsledare” efter att bägge presidentkandidaterna kritiserade 2009 års presidentval som riggat sedan den hårdföre kandidaten Ahmadinejad utropades till segrare med en stor marginal.

Både Mousavi och Karroubi sitter i husarrest sedan februari 2011, anklagade för att ha orsakat de landsomfattande folkliga protesterna mot prästerskapet som följde efter det omtvistade presidentvalet i 2009.

Rohani lovade under sin valkampanj i 2013 att han skulle häva deras husarrest om han utsågs till president. Men med nästa två månader kvar av sin fyriga presidentperiod har han ännu inte uppfyllt sitt löfte.

Samtidigt kommer rapporter om att myndigheterna har arresterat två journalister från den ”reformvänliga” fraktionen i förra veckan.

De frihetsberövade journalisterna var identifierade som Ehsun Mazandarani och Hengameh Shahidi.

Ehsun Mazandarani, tidigare chefredaktör för den ”reformvänliga” dagstidningen Farhikhtegan, arresterades igen en månad efter att han släppts från fängelset.

Han hade då redan suttit frihetsberövad i över ett år. Han arresterades i November 2015 anklagad för konspiration och samverkan mot den nationella säkerheten men släpptes på fri fot den 11 februari. Det är oklart varför Mazandarani har gripits på nytt, rapporterade regimens statliga nyhetsbyrå, ILNA, i söndags.

Hengameh Shahidi tjänstgjorde som Mahdi Karroubis rådgivare i kvinnofrågor under hans valkampanjer. Det fanns inga uppgifter om varför hon hade gripits.