Nyheter

Iran ger oppositionsledarna reseförbud

Irans oppositionsledare är preskriberad från att lämna landet, sade en framträdande konservativ lagstiftare på lördag, med syftet att öka trycket på den reformrörelse.

Mousa Qorbanis synpunkter, en medlem av den rättsliga utskottet i parlamentet, var den första officiella ordet av reseförbud på toppen oppositionella, Mir Hossein Mousavi och Mahdi Karroubi  – som både var president kandidater under omtvistade 2009 presidentvalet.

Qorbani föreslog också att sätta de högsta ledarna inför rätta, ett steg som regeringen har hittills avstått att ta, även om många av mitten-och låg-nivå politiker i oppositionsrörelsen har prövats och dömts till långa fängelsestraff  i termer av den hårda tillslaget som krossade protesterna efter 2009 års omröstning.

” Myndigheterna har ”ansett” att Mousavi, Karroubi och Khatami är ”mohareb” – ”, Slåss mot Gud”, ”Därför är de utestängda från att lämna landet”, citerades Qorbani  av den statliga TV- på lördag.

Många andra oppositionella som har dömts åtalades anklagade för att vara ”mohareb”.  Irans mäktigaste militära kraft, revolutionsgardet, har drivit på för rättegången mot de tre oppositionsledarna. Men fängslandet av Mousavi, den högste ledaren, eller någon av de andra två kunde underblåsa spänningar med oppositionen.

Mousavi och Karroubi sade i ett uttalande på onsdagen att de redan lever i ett ”fängelse” och brydde sig inte om de sattes bakom galler i ett ”litet fängelse” för att försvara de nedtrampade rättigheter av den iranska nationen.

Även om inget reseförbud hade meddelats officiellt, var Khatami förbjudet att resa till Japan i april för att delta i en konferens om dialog mellan kulturer.

Oppositionen hävdar att Mousavi var den rättmätige vinnaren av 2009 års val och att hårdföra president Mahmoud Ahmadinejad förklarades som segrare genom omfattande omröstningsbedrägeri.

Hundratusentals irannier gick ut på gatorna i efterdyningarna av valet men deras fredliga protest krossades av Guard-ledda styrkorna.

Oppositionen säger mer än 150 demonstranter dödades i tumultet. Regeringen, som sätter antalet bekräftade dödsfall till 30, anklagar oppositionsledare att vara ”springpojkar i väst” och för att försöka störta den härskande systemet genom gatuprotester.