Nyheter

Irans parlament avbröt debatt efter häftigt munhuggande mellan ledamöter

Ett offentligt sammanträde i iranska regimens parlament (Majlis) under söndagen fick avbrytas då kaos bröt ut när en konservativ ledamot kritiserade den långa husarresten mot två ”oppositionsledare”, Mir Hossein Mousavi och Mahdi Karroubi.

Både Mousavi och Karroubi sitter i husarrest sedan februari 2011, anklagade föratt ha orsakat massiva gatuprotester mot prästerskapet efter det omtvistade presidentvalet i 2009. De förklarade presidentvalet som riggat efter att Ahmadinejad utropades till segrare med en stor marginal.

Parlamentsledamoten Ali Motahari, från den konservativa fraktionen, kritiserade beslutet att frihetsberöva dessa två herrar och kallade detta för en handling som strider mot landets grundlagar, under sitt tal vid söndagens offentliga sammanträde i regimens parlament.

Hans anförande stördes dock av högljudda protester från flera ledamöter vilka ropade ”död åt upprorsmakare, död åt Monafeq (den trolöse)”.

Parlamentets vice talman Mohammad Hassan Aboutorabi-Fard tvingades avbryta sammanträdet som återupptogs ca en halv timme senare.