Mänskliga Rättigheter

Aktivisten Golrokh Ebrahimi Iraee greps på nytt av revolutionsgardet

Iranska människorättsaktivisten, Golrokh Ebrahimi Iraee, greps på nytt av revolutionsgardet i söndags, det rapporterar Amnesty International (AI) i ett uttalande på onsdagen.

Uttalandet tillägger att revolutionsgardet har även stoppat en domstolsprövning av hennes dom och beskriver detta som en olaglig inblandning i den rättsliga processen.

Golrokh Ebrahimi Iraee dömdes nyligen till sex års fängelse för att ha skrivit en kritisk berättelse om [regimens användning av] stening [som straff]. Den hårda domen mot henne tilldelas trots att hennes berättelse aldrig blev publicerad.

Iranska regimen tvingades släppa henne den tredje januari efter att hennes man, samvetsfången Arash Sadeghi, hungerstrejkat i 72 dagar med krav att hon skulle friges. Kampanjen fick ett stort stöd i Iran och internationellt vilket ledde till att Golrokh släpptes mot en borgen på 125.000 dollar (ca 1.15 miljoner kr). Hon fick träffa sin man för ett kort möte innan hon lämnade fängelset.

Hon har enligt AI:s uppgifter tagits till det ökända Evinfängelset efter att agenter från revolutionsgardet grep henne när hon var på väg till sjukhuset för att besöka sin allvarlig sjuka man.

”Att Golrokh Ebrahimi Iraee har gripits på nytt och revolutionsgardets inblandning i den rättsliga processen är den senaste oroande utvecklingen i myndigheternas godtyckliga och orättvisa behandling av detta aktivist par”, säger Philip Luther, direktör för forskning och opinionsbildning vid AI:s Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

”Iranska myndigheter måste upphöra med alla försök att straffa Golrokh Ebrahimi Iraee och Arash Sadeghi för deras fredliga aktiviteter till försvar av mänskliga rättigheter, och släppa dem omedelbart och villkorslöst samt se till att deras orättvisa straff upphävs utan ytterligare dröjsmål”, tillägger han.