Nyheter

Tyska UD kräver frigivning av fyra politiska fångar i Iran

Tyska utrikesdepartement varnade i ett uttalande på onsdagen att hälsotillståndet hos fyra iranska politiska fångar som hungerstrejkar i protest mot myndigheternas behandling har försämrats kraftigt.

Tyskland uppmanade iranska regimen att respektera deras mänskliga rättigheter och frige dem om myndigheterna inte kan garantera en rättvis rättegång.

Bärbel Kofler, ansvarig för människorättsfrågor och humanitärt bistånd vid tyska UD sade i ett uttalande på onsdagen, den 28 december, att ”de senaste nyheterna från Iran om hälsotillståndet hos fyra politiska fångar som hungerstrejkar är oroväckande.”

Kofler kritiserade också bristen på mänskliga rättigheter i Iran och uppmanade myndigheterna att frige de fyra politiska fångarna, Arash Sadeghi, Golrokh Ebrahimi Iraee, Mohammad Reza Nekounam och Morteza Moradpour.

”Iranska regeringen bör inte begränsa yttrandefriheten”, sade Kofler och tillade att ledare för den Islamiska republiken måste garantera att de nämnda politiska fångarna får en rättvis rättegång som följer internationella normer.

”Så länge lagar och människorättsnormer inte respekteras vad det gäller behandling av politiska fångar som hungerstrejkar bör de friges”, sade Bärbel Kofler i sitt uttalande.

FFFI har tidigare i år uppmärksammat situationen för dessa politiska fångar och uppmanat regeringen och UD att agera för att rädda deras liv.

FFFI:s uttalande varnar för att deras hälsotillstånd har försämrats avsevärt till följd av deras hungerstrejk i protest mot sitt godtyckliga frihetsberövande under påhittade anklagelser och myndigheternas repressiva åtgärder och tortyr i fängelset.