Mänskliga Rättigheter

SaveArash kampanj toppade Twitters trender

Samvetsfången Arash Sadeghi, som hungerstrejkar i protest mot iranska myndigheters godtyckliga arrestering av hans fru, har tagit sociala medier med storm, rapporterar flera internationella medier.

Han avtjänar idag ett 15 års långt fängelsestraff för hans fredliga aktiviteter och försvar av mänskliga rättigheter i Iran. Han befinner sig i mycket kritiskt tillstånd och hans liv är i fara efter en 70 dagar lång hungerstrejk med krav på att myndigheterna ska släppa hans fru.

Golrokh Ebrahimi Iraee, iransk författare och människorättsaktivist, dömdes i oktober 2016 till sex års fängelse för att ha skrivit en kritisk berättelse om [regimens användning av] stening [som straff]. Den hårda domen mot henne tilldelas trots att hennes berättelse aldrig blev publicerad.

Hashtaggen SaveArash toppade Twitters trender i fredags sedan iranier och andra människor visade solidaritet med den iranska aktivisten. Enligt uppgifter har över en halv miljon Twitter-användare redan anslutit sig till kampanjen för att rädda hans liv.

Under måndagen kommer också rapporter från Iran om att hundratals människor har samlats utanför Evin-fängelset i Teheran för att visa sitt stöd för samvetsfången Arash Sadeghi och hans fru. Deltagarna framförde även krav på deras omedelbara frigivning under måndagens stödmanifestation.

I ett uttalande den nionde december 2016 uppmanade FFFI regeringen och UD att att vidta skyndsamma åtgärder för att rädda livet på samvetsfången Arash Sadeghi genom att pressa iranska regimen internationellt för att den ska frige samtliga politiska fångar, däribland Arash Sadeghi och hans fru Golrokh Ebrahimi Iraee.

Tyskland uppmanade nyligen iranska regimens myndigheter att frige de fyra politiska fångarna, Arash Sadeghi, Golrokh Ebrahimi Iraee, Mohammad Reza Nekounam och Morteza Moradpour.

Tyska UD varnade också för deras hälsotillstånd i sitt uttalande från den 28 december 2016 och sade ”de senaste nyheterna från Iran om hälsotillståndet hos fyra politiska fångar som hungerstrejkar är oroväckande.”

Sverige, som idag tar över ordförandeskapet i FN:s säkerhetsråd, har fortfarande inte uttalat sitt stöd för #SaveArash kampanjen.

Det cirkulerar obekräftade uppgifter på sociala medier om att hans fru kommer att få permission inom de närmaste dagarna mot en borgenssumma på strax över en miljon kronor (ca 150.000 Euro).

Det finns också uppgifter om att Arash kommer att flyttas till sjukhus för vård mot en borgenssumma på ca 500.000 kr.