Mänskliga Rättigheter

Amnesty: våg av spöstraff, amputationer och andra grymma straff i Iran

Amnesty International fördömer iranska regimens användning av grymma och omänskliga straff under det senaste året.

Myndigheternas systematiska ”användning av straff som spöstraff, amputationer och att med tvång beröva synen genom hela 2016 visar ett omänskligt rättssystem som legaliserar brutalitet. Dessa grymma och omänskliga straff är ett chockerande angrepp på människors värdighet och bryter mot det tydliga internationella förbudet mot tortyr och annan form av misshandel”, säger Randa Habib, Amnestys regionchef för Mellanöstern och Nordafrika i ett uttalande på onsdagen.

Hundratals piskstraff verkställs rutinmässigt i Iran varje år, ibland offentligt, enligt Amnesty.

Det senaste fallet gäller en journalist som straffades med 40 piskrapp i Najaf Abad i Esfahan provinsen den femte januari för falsk rapportering. Journalisten dömdes till piskstraff efter att en domstol fann honom skyldig till att ha rapporterat fel antal motorcyklar som polisen hade konfiskerat i staden.

Fallet är en av flera som Amnesty dokumenterat under senaste året och som människorättsorganisationen uppmärksammar i onsdagens uttalande.

Många fall som Amnesty dokumenterat berör unga människor under 35 år som har gripits för fredliga aktiviteter såsom att äta offentligt under Ramadan, att ha relationer utanför äktenskapet eller för att ha deltagit i fester med blandade kön.

”Sådana aktiviteter är skyddade under tros-, religions-, yttrande- och föreningsfrihet och får aldrig kriminaliseras … Iran har antagit Internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR) och är skyldig att förbjuda tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning”, skriver Amnesty i sitt uttalande.

”Men iranska lagar fortsätter att tillåta internationellt förbjudna kroppsstraff däribland amputationer, stening och spöstraff och motiverar dessa under förevändningen att de skyddar religiös moral”, tillägger människorättsorganisationen i en hård kritik mot prästerskapets lagar.

Amnesty har under förra året dokumenterat minst fyra fall av amputationer där offren anklagades för stöld samt ett fall där en man berövades synen som straff för att ha gjort en fyraårig flicka blind efter en syraattack i juni 2009. Amnestys uttalande varnar att det finns flera fall där de dömda ska berövas synen som straff.

Amnesty riktar också kritik mot läkare från Irans rättsmedicinska organisationen som ger regimens högsta domstol expertråd om hur dessa straff är medicinskt genomförbart och hur de kan genomföras, vilket är ett allvarligt brott mot medicinsk etik.