Mänskliga Rättigheter

Man i Iran ska berövas synen som straff

En av regimens domstolar i Iran har beslutat att en man ska berövas synen helt genom att få syra droppade i ögonen. Detta som ett straff för ett brott han ska begått i 2009 i enlighet med prästerskapets sharialag om ”qisas” (vedergällning).

Mojtaba Saheli, 31, dömdes till 10 års fängelse för att i en syraattack ha gjort en taxichaufför blind. Saheli dömdes även till att betala ”blodspengar” till sitt offer.

Saheli berövades synen på vänsteröga med syra den tredje mars 2015 och resten av qisas-domen ska enligt uppgifter verkställas i nästa vecka i Gohardasht (Rajai-Shahr) fängelset i staden Karaj, nordväst om Teheran.

”Salehi har enligt uppgift fått veta att han kan undvika straffet om han betalar ytterligare blodspengar”, skriver iranska oppositionskoalitionen, Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) men påpekar att det är oklart om Salehi kommer att kunna hitta de medel som behövs för att köpa sig fri från sitt straff.

”Den omänskliga lagen om vedergällning (Qisas) har verkställts mot det iranska folket under de senaste 37 åren och har sina rötter i medeltiden vilket visar prästerskapets reaktionära karaktär”, sade Dr Sanabargh Zahedi, ordförande för NCRI:s justitieutskottet med hänvisning till det barbariska straffet.

”Dessa omänskliga straff är tydliga kränkningar av alla principer och normer under ett modernt rättsväsende, FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, samt alla civila och politiska överenskommelser. Sådana straff utgör utan tvekan en barbarisk form av tortyr och bör fördömas av alla frihetsvänner världen över”, tillade han.