Avrättningar

10 avrättade genom kollektiv hängning i iranskt fängelse

Iranska regimen avrättade 10 fångar genom kollektiv hängning i Gohardasht-fängelset, väster om huvudstaden Teheran, på söndagsmorgonen, enligt rapporter från Iran.

Avrättningarna verkställdes dagen efter Internationella dagen för mänskliga rättigheter, den 10 December, och ökar oron för den alarmerande ökningen av antalet avrättningar i landet.

FFFI rapporterade den 25 november att iranska regimen hade avrättat fyra unga män genom kollektiv offentlig hängning i Qeshm Island i Hormozgan provinsen.

Hassan Norouzi, en ledamot i regimens parlament, kom då med ett chockerande erkännande till statliga nyhetsbyrån Mehr News och sade, ”5000 personer i åldrarna 20 till 30 år sitter idag frihetsberövade i dödscell. De flesta av dem är dömda för sitt första narkotikabrott”.

Dessa offentliga avrättningar är det senaste i myndigheternas försök att skapa en atmosfär av rädsla i samhället medan folkliga protester mot regimens repressiva politik och ökade fattigdom växer för varje dag över hela landet.

FFFI har i flera uttalanden uppmanat regeringen och UD att vidta konkreta åtgärder för att pressa iranska regimen till att stoppa avrättningar i Iran samt att villkora ökade relationer med Teheran med verifierbara förbättringar av situationen för mänskliga rättigheter i landet.