Mänskliga Rättigheter

UD:s kabinettssekreterare till Iran medan FN oroas för ökade avrättningar

UD:s kabinettssekreterare, Annika Söder, kommer att åka till Iran mellan den sjunde och åttonde november, meddelar Utrikesdepartementet på fredagen.

”På dagordningen står bland annat utvecklingen i Syrien och övriga Mellanöstern samt Sveriges roll i FN:s säkerhetsråd. Även bilaterala frågor, handel och mänskliga rättigheter ska diskuteras”, säger Pezhman Fivrin, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström, till TT.

Den 31 oktober tog prästerskapets president Hassan Rohani emot Sverige nya ambassadör till Teheran, Helena Sångeland, rapporterade regimens statliga medier bland annat den engelskspråkiga kanalen, PressTV, medan UD avstod från att tillkännage.

”Implementeringen av den gemensamma övergripande handlingsplanen (JCPOA som kärnteknikavtalet officiellt heter) har skapat en ”mycket lämplig” möjlighet för Iran och Sverige att förbättra de bilaterala, regionala och internationella relationerna i syfte att tjäna både ländernas intressen”, sade prästerskapets president, Rohani, när han accepterade Helena Sångelands ackreditering, enligt PressTV.

”Han pekade på Stockholms balanserade syn på den regionala och internationella utvecklingen” och sa, ”Sverige kan på ett korrekt sätt spela sin konstruktiva roll för att förbättra relationerna mellan Teheran och EU”, tillade PressTV.

PressTV citerade den svenska ambassadören och skrev, ”Sångeland sade att implementeringen av JCPOA har skapat unika möjligheter för att utvidga förbindelserna och att svenska företag och banker villiga att samarbeta med Iran.”

Kabinettssekreterarens Iranbesök och den svenska ambassadörens kommentarer kommer samtidigt som FN:s särskilde Iranrapportör, Dr Ahmed Shaheed, nyligen varnade för att rätten till liv är under seriös attack i landet.

Dr Shaheeds varning kom efter att han och FN:s generalsekreterare upprepade sin oro över ökade avrättningar i Iran. Dr Shaheed betonade återigen att Iran fortfarande är det land som avrättar mest individer per capita och hänvisade till de närmare 1000 avrättningar som ägde rum i landet förra året, vilket enligt honom var den högsta siffran under de senaste 20 åren.

”Utrikesministern Margot Wallström (S) valde i veckan att markera offentligt mot Turkiets repressiva åtgärder mot oppositionen. Men när det kommer till Iran har sådana uttalanden lyst med sin frånvaro”, säger Massud Kiani från FFFI, beträffande rapporter om Annika Söders Iranbesök.

”Vi på FFFI vill se att UD också kritiserar iranska regimen offentligt för dess förtryck, systematiska attacker mot yttrandefriheten och kväsning av regimkritiker, aktivister och journalister, vilket dokumenterats tydligt i Dr Shaheeds senaste rapport om situationen för mänskliga rättigheter i Iran. Kabinettssekreterarens besök i Iran erbjuder ett utmärkt tillfälle att göra just detta”, tillade han.