Nyheter

Magnus Norell: Kärnteknikavtalet med Iran är ett riktigt dåligt avtal

magnus_norellMed den gemensamma övergripande handlingsplanen har Iran getts en viktig diplomatisk seger, det skriver Magnus Norell, forskare inom säkerhetspolitik i Mellanöstern vid European Foundation for Democracy, i en rapport som publicerats av Springer.

Iran kan därmed behålla sin kärntekniska infrastruktur något som P5+1-gruppens förhandlare – de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland och Kina) plus Tyskland – sade redan från början bör avvecklas, skriver Norell i sin rapport med titeln ”Ett riktigt dåligt avtal: kärnteknikavtalet med Iran och dess konsekvenser”.

Det låter även Iran komma undan kraven att besvara sitt ständiga fuskande under åren när det gäller syftet med landets kärnteknikprogram.

En mycket viktigare konsekvens från avtalet är att Iran på kort sikt kommer att kunna frigöra miljarder dollar för att fortsätta sina regionala planer i syfte att påverka och destabilisera länder i Mellanöstern, skriver Norell.

Internationella atomenergiorganets styrelse röstade i veckan för att avsluta utredningen kring iranska regimens arbete med att tillverka kärnvapen.

Internationella medier beskrev resolutionen som en symbolisk seger för iranska regimen. Kritiker menade att Internationella atomenergiorganet (IAEA) borde ha hållit utredningen öppen mot bakgrund av iranska regimens tydliga ovilja att samarbeta i god tro vilket lyfts fram i IAEA:s senaste rapport som säger att Teheran vägrat besvara minst fyra utestående frågor från organet.

Ladda ner Magnus Norells rapport från Springer, här.