Andra nyheter, Reportage

Fiasko för Svenska Fotbollsförbundets Iranmatch

Till slut blev det en match mellan det svenska och iranska damlandslaget på Gamla Ullevi i Göteborg även om den spelades 24 senare än planerat.

Det iranska damlandslaget (i alla fall på pappret) kom till matchen trots att de iranska damerna, rankade 55 i världen, inte har spelat en enda landskap på ett och ett halvt år.

Och det som var tänkt att vara ett PR-jippo regeringens feministiska utrikespolitik blev ett riktigt fiasko på bekostnad av de svenska damerna och svensk damfotboll. ”Ett haveri utan dess like från början till slut”, skriver Expressens Therese Strömberg på fredagen efter matchen.

”Tillställningen mot Iran, som förbundet jobbat stenhårt för att inte förlora, lockade dessutom endast 1736 personer till Gamla Ullevi. En rejäl besvikelse och ett steg tillbaka för det svenska landslaget som för bara ett par månader sedan slog ut både USA och Brasilien ur de Olympiska spelen, spelade OS-final mot Tyskland på Maracanã, och som i september slog publikrekord i kvalsammanhang när man säkrade EM-biljetten mot Slovakien”, tillägger hon vidare.

”Klasskillnaden [var] enorm, nästintill parodisk”, tillägger hon om en match som Sverige vann med hela 7-0 efter att ha gjort samtliga mål i den första halvleken.

”Redan efter tre minuter kunde Mimmi Larsson relativt ostört få nicka in 1-0 för Sverige … Det var startskottet på en blågul målkavalkad som skulle resultera i 7-0 i halvtid – och inte mindre än två hattrickskyttar”, skriver Expressen Sport om matchen.

”Sverige håller igen lite mot det uppenbart tunnare och mindre rutinerade motståndet”, säger Olivia Schough till Aftonbladet i paus, vilket förklarar 0-0 resultatet i den andra halvleken.

Och en stor del av ”de iranska fansen” som hade tagit sig till Gamla Ullevi för att heja fram ”iranska landslaget” verkade var mer intresserade av att vifta regimens iranska flagga, som representerar förtryck och avrättningar för exiliranier och som regimens ambassad i Sverige alltid använder i sin propaganda.

Efter att FFFI och flera svenska medier uppmärksammade rapporten om att regimens extraterritoriella råd hade beslutat att stoppa iranska laget från att resa till Sverige utan förklaring, ökade pressen på prästerskapet”, sade Massud Kiani från FFFI om matchen.

”Prästerskapet gjorde allt i sin makt för att matchen skulle ställas in … Att det sedan tog den svenska ambassaden i Teheran fyra dagar att utfärda visum till de iranska damerna är faktiskt en talande rekord. Hela det här fiaskot visar hur det går när man försöker fjäska för en religiös diktatur”, tillade han.

Den svenska förbundskaptenen, Pia Sundhage, har inför matchen ”varit tydlig med att hon inte hade valt det här motståndet själv men att det nu handlar om att göra det bästa av situationen”, rapporterar Expressen.

Som FFFI rapporterade avgick både regimens sport- och ungdomsminister samt minister för kultur och islamisk vägledning utan anledning på onsdagen, just dagen innan matchen mot Sverige som sköts upp till fredagen.

”Denna match har inte någon större betydelse för kvinnornas situation eftersom de befann sig i Sverige på regimens villkor. Matchen blir en propagandaseger för regimen som myndigheterna kommer att utnyttja för att slå till hårdare mot kvinnorättsaktivister på hemmaplan … Dagens tillställning var inget annat än en förnedring av iranska kvinnor och exiliranier i Sverige i allmänhet”, säger Massud om matchens betydelse som media och Svenska Fotbollsförbundet höjer till skyarna.

”Truppen steg direkt, efter att ha landat i Göteborg, ombord på en buss och kördes till sitt hotell. Någon möjlighet för utomstående att prata med iranskorna blev det däremot inte. Det iranska laget lämnar Sverige i princip direkt efter matchen, vilket betyder lördag eller senast söndag”, rapporterade Expressen Sport igår (torsdag).

Tidigare i oktober publicerade iranska regimens president, Hassan Rohanis hemsida ett kort videoklipp från hans möte med den svenska statsministern, Stefan Löven (S) i samband med årets generalförsamling i New York i september.