Andra nyheter, Iranier i Sverige

Uppdaterad: Iranska damlandslaget ställer in sin resa till Sverige

Den planerade matchen mellan iranska och svenska damlandslaget i fotboll kommer att ställas in på grund av att iranska regimens ”extraterritoriella råd” stoppar iranska laget från att resa till Sverige utan förklaring, rapporterar iranska medier på onsdagen.

Det var planerad att iranska damlandslaget skulle spela sin första landskamp någonsin i Europa, på Gamla Ullevi i Göteborg, den 20 oktober.

Efter FFFI:s rapportering igår uppmärksammar även svenska medier nyheten om att matchen är inställd.

”Vi är säkra på att matchen kommer att ställas in. Biljetterna fortsätter att säljas, men det kommer att ställas in … Iran har ställt in flera matcher på samma sätt. Senast mot Tyskland då de ställde in bara några dagar innan, säger Mojtaba Ghotbi från FFFI till Expressen.se idag.

”Regimen har inte råd att ta risken att det protesteras mot att de inte respekterar mänskliga rättigheter”, tillägger han.

”Det var ganska klart för oss att Iran lämnar återbud eftersom enligt iransk lag får inte män åskåda idrottande kvinnor och laget spelar därför sina hemmamatcher inför en uteslutande kvinnlig publik och med kvinnliga funktionärer”, säger Mojtaba Ghotbi som också citeras av Expressen.se.

”Det har varit väldigt naivt av svenska fotbollsförbundet (SvFF) att tro på Irans utspel som en del av överenskommelse mellan det iranska och svenska Fotbollförbundet i samband med matchen som spelades i fjol mellan herrlandslagen”, tillägger han.

Arrangemanget var en överenskommelse mellan svenska och iranska fotbollsförbundet att arrangera en dammatch på svensk mark i samband med matchen som spelades mellan det iranska herrlandslaget och Sverige.

Iran har oerhört svårt att få länder att ställa upp i landskamper och betalade en stor summa till SvFF som det inte ville avslöja.

”Vi har en överenskommelse som vi är nöjda med”, sade då förbundets fotbollschef Lasse Richt, som inte ville avslöja vad man fått betalt för att möta Iran, skrev fotbollskanalen.se.

Det svenska fotbollsförbundet räknade med att matchen blir av och såg ingen risk med att Iran skulle lämna återbud nu, sade Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på SvFF till Expressen, den 18 september.

Karl-Erik Nilsson, ordförande i svenska fotbollförbundet (SvFF) håller fortfarande samma linje och säger till Expressen idag att SvFF ”har ingen annan information från Iran än att de kommer till matchen.”

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger till TT att ”han inte hört något som indikerar att matchen inte kommer att bli av”.

Detta trots att flera av regimens statliga medier har redan rapporterat om att matchen är inställd. Iranska myndigheter har tidigare stoppat damlandslag från att spela liknande vänskapsmatcher i Europa.

Iranska fotbollssajten, farhangestanefootball.com, citerar Sara Ghomi från iranska damlandslaget som säger att ”jag vet inte vad som har hänt men de har nu berättat för oss att matchen är inställd. De sade till oss att vi skulle åka till Sverige för att spela vänskapsmatch men sade helt plötslig att matchen är nu inställd.”

Fotbollskanalen.se hänvisar till ”egna uppgifter” och regimens statliga nyhetssajt Tabnak som rapporterar att ”Irans damlandslag inte får tillstånd att åka [till Sverige]”.

”Jag är 99 procent säker på att de inte kommer”, säger en person med insyn i det iranska landslaget till Fotbollskanalen efter att FFFI kom ut med nyheten.