Nyheter

Tre ministrar i Hassan Rohanis regering avgår

Tre ministrar i Hassan Rouhanis regering har avgått under tisdagen, det rapporterar iranska regimens statliga medier och nyhetsbyråer.

De tre ministrarna är sport- och ungdomsministern Mahmoud Goudarzi, utbildningsministern Ali Asghar Fani samt ministern för kultur och islamisk vägledning Ali Jannati, enligt bland andra regimens engelskspråkiga tv-station, PressTV och revolutionsgardets nyhetsbyrå, Tasnim.

Rapporterna kommer samtidigt som rykten om Jannatis avgång hade skapat en livlig debatt i regimens medier under de senaste dagarna. Både ministern för islamisk vägledning samt regeringens talesman avstod då från att avfärda ryktena utan sade till journalister att frågan kommer att lösas inom den närmaste framtiden.

Ministeriet för kultur och islamisk vägledning fick hård kritik från den konservativa fraktionen och inflytelserika prästmän under de senaste månaderna för sitt beslut att tillåta musikkonserter i Mashhad och Qom, två av Irans heligaste städer under prästerskapet. Jannati beslutade dock att dra in tillstånden för musikkonserter i dessa städer efter de kraftiga påtryckningarna.

Utbildningsministern Ali Asghar Fanis avgång kom kort efter att 45 ledamöter i regimens parlament lämnade in en motion under tisdagens offentliga session där de krävde att han ska ställa inför riksrätt.