Andra nyheter, Nyheter

Iransk idrottsrörelse mål för prästerskapets repressiva klädkod

Iranska idrottare är näst mål för prästerskapets repressiva åtgärder att till varje pris implementera dess strikta klädkod.

Iranska landslagsmålvakten Mohsen Forouzan och hans fästmö [utan den ”obligatoriska” hijaben]
Nyligen stängde regimen av iranska landslagsmålvakten Mohsen Forouzan i tre månader för att han hade lag upp en bild på sig själv och sin fästmö utan den ”obligatoriska” hijaben. Expressen rapporterar om avstängning på tisdagen och skriver att straffet har kallats för ”en total skam” och ”löjeväckande” på Twitter.

Den USA-baserade journalisten Ahmad Batebi skriver på Twitter att ”Landet hålls gisslan av staten”, rapporterar Expressen vidare.

Expressen uppmärksammar även FFFI:s rapport från förra veckan om att den planerade matchen mellan iranska och svenska damlandslaget i fotboll i Göteborg, den 20 oktober, kommer att ställas in på grund av att iranska regimens ”extraterritoriella råd” stoppar iranska laget från att resa till Sverige utan förklaring.

Iranska damlandslaget

”I Sverige finns det tusentals iranier som kräver mänskliga rättigheter och kommer att protestera, regimen vågar inte ta den risken”, sa Mojtaba Ghotbi, talesperson för intresseorganisationen FFFI (Förenade föreningar för ett fritt Iran), till SportExpressen förra veckan.

Under tisdagen tvingades åskådare bära mörka kläder och skandera den religiösa ramsan ”Ya Hussein” under VM-kvalmatchen mellan Iran och Sydkorea i Teheran. Under halvtidsvilan utförde ”sångare” högtidliga religiösa sånger på planen. Iran vann matchen med 1-0 efter mål av Sardar Azmoun i den 25:e minuten och toppar nu Asiens grupp A.

Detta efter att ledande prästmän inom iranska regimen krävt att herrlandslaget ska lämna walkover i matchen eftersom den krockar med en religiös shiitisk högtid. Iranska regimen kunde dock inte genomföra kravet av rädsla för omfattande folkliga protester men ökade kontrollen över evenemanget för att tillmötes gå prästmännens krav och stoppa varje form av firande.

”Firande i händelse av en vinst [eller mål för iranska lagslaget] är helt oacceptabelt”, varnade den konservativa och inflytelserika prästmannen, Mohammad Yazdi, som står nära den högsta andlige ledaren, förra veckan.

Samtidigt höjs allt fler röster för att internationella spelar ska bojkotta damernas VM i schack som hålls i Iran i februari nästa år.

FFFI rapporterade att de kvinnliga deltagarna har blivit tillsagda att de måste respektera ”kulturella skillnader” och ”täcka håret” när prästerskapets Iran utsågs till värdnation. De måste därför tävla i slöja om de vill vara med i turneringen.

Den amerikanska stjärnan Nazi Paikidze-Barnes säger dock till internationella medier att hon tänker bojkotta turneringen om hon tvingas bära slöja och heltäckande kläder.

”Om vi tvingas bära slöja bojkottar jag turneringen”, säger hon enligt Aftonbladet på tisdagen.

”Jag tycker att det är oacceptabelt att det anordnas ett dam-VM i ett land där kvinnor saknar grundläggande rättigheter och behandlas som andra klassens medborgare, skriver Paikidze-Barnes på sitt Instagram enligt Aftonbladet.

Aftonbladet skriver att hon har också ”startat ett upprop med namnunderskrifter och vill få VM flyttat. En av dem som stödjer henne är den brittiske schackprofilen Nigel Short, som tränat just Irans landslag”.

Kritiker säger att iranska regimen bör inte få legitimitet för sitt kvinnoförtryck och bör krävas att respektera andra kulturer och visa förståelse för västerländska kvinnor som inte vill täcka håret när västvärlden tillåter kvinnor att tävla i hijab.

Aftonbladet citerar kvinnorättskämpen Atena Daemi som dömdes till sju år i fängelse, bland annat för sin vägran att bära hijab som säger till brittiska BBC att ”jag har aldrig haft friheten att välja. Domaren sa att jag hädat gud och riskerade dödsstraff. Alla diskussioner kring slöjtvång är bra”.

”För Sverige tävlar i VM i Iran Pia Cramling, vår största stjärna på damsidan genom tiderna”, enligt Aftonbladet. FFFI hoppas att hon också ansluter sig till de internationella protesterna och bojkottar VM i Iran om de kvinnliga deltagarna tvingas att följa prästerskapets repressiva klädkod.