Andra nyheter, Reportage

Prästmän kräver att Iran lämnar walkover i VM-kvalmatch p.g.a. religiös helgdag

Ledande prästmän inom iranska regimen kräver att iranska herrlandslaget ska lämna walkover i VM-kvalmatchen mot Sydkorea eftersom den krockar med en religiös shiitisk högtid.

Iran möter Sydkorea i en avgörande match på hemmaplan i Asiens grupp A, den 11 oktober, och en förlust kommer att försvåra landets jakt på en VM-plats i Ryssland 2018. Iran leder gruppen med bättre målskillnad strax före Sydkorea som har en poäng mer än Uzbekistan .

Den 11 oktober hamnar i år mellan två av de mest heliga dagarna i shiaislams kalender, nämligen Tasua och Ashura.

Iranska myndigheter har redan försökt tidigarelägga matchen som planerades för fyra år sedan men deras begäran har redan fått avslag från Fifa.

Fifa motiverar sitt beslut med att Sydkorea inte skulle ha tillräckligt med tid att återhämta sig från sin match mot Qatar som spelades den sjätte oktober. Därmed kommer Iran att förlora matchen med 3-0 om laget tvingas avstå från Tisdagens match mot Sydkorea, vilket ledande prästmän i landet nu kräver.

Prästmännen hävdar att matchen måste ställas in eftersom att fira, uttrycka glädje och heja fram sitt land under dessa dagar kränker islams helgedomar och förolämpar gud.

”Firande i händelse av en vinst [eller mål för iranska lagslaget] är helt oacceptabelt”, varnar den konservativa och inflytelserika prästmannen, Mohammad Yazdi, som står nära den högsta andlige ledaren.

Regimens statliga medier rapporterar också om att iranska ambassaden i Sydkorea har begärt att de koreanska fansen ska avstå från heja och skrika under tisdagens match och bära mörka färger snarare än deras vanliga röda.

Tasua och Ashura, är två av shiaislams heligaste dagar då shiamuslimer världen över sörjer Husayns död, shiamuslimernas tredje imam och dotterson till profeten Muhammed. Dagarna firas varje år under den nionde och tionde av muharam, den första månaden i den islamiska kalendern.

Den tionde muharram år 680 vid slaget vid Karbala försökte Alis son Al-Husayn göra uppror mot det umayadiska väldet och kalifen Yazid I, enligt islams historia. Slaget slutade med Husayns död och har blivit symbol för martyrskapet för shiamuslimer.