Mänskliga Rättigheter, Reportage

Aktivister kräver FN-utredning kring 1988 års massaker i Iran

En ny kampanjgrupp kräver att FN inleder en utredning av 1988 års massaker av politiska fångar i Iran, rapporterar Agence France-Presse (AFP) från Genève på onsdagen.

Kravet att FN ska utreda ett av de värsta brotten sedan andra världskriget kommer samtidigt som en gammal ljudupptagning från ayatolla Montazeri kastar nytt ljus över dessa systematiska avrättningar.

Den nya ljudupptagningen från ayatolla Montazeri, regimens näst högt uppsatta prästman vid tiden för massakern, avslöjar nya detaljer kring omfattningen av dessa avrättningar. Det belyser även prästerskapets brutalitet mot regimkritiker och oppositionella i syfte att säkra sitt grepp om makten i Iran.

Från augusti 1988 till februari 1989 avrättade iranska regimen 30.000 politiska fångar enligt uppgifter från Iranska nationella motståndsrådet (NCRI).

Montazeri kritiserar regimens tjänstemän för att ha avrättat unga flickor, gravida kvinnor och hela familjer under denna massaker. Han avslöjar också att regimens underrättelseministerium hade planerat dessa avrättningar flera månader innan massakern.

Under juli 1988 utfärdade Khomeini, prästerskapets grundare, en fatwa (eller ett religiöst dekret) där han beordrade avrättningen av ”alla guds fiender”, en godtycklig brottsrubricering för alla som förkastade hans doktrin om prästerskapets envälde och högsta andlige ledarens absoluta makt.

Avrättningarna uppmärksammades inte vid den tiden delvis på grund av medieblackout som infördes av Khomeini, rapporterar AFP på onsdagen.

Den nya kampanjgruppen heter ”Rättvisa för offren för 1988 års massaker i Iran” och lanserades på onsdagen i samband med en presskonferens i FN:s högkvarter i Genève.

1988massakergeneve-1
Från vänster, Ingrid Betancourt, Professor Alejo Vidal Quadras, tidigare vice talman för Europaparlamentet, Azadeh Zabeti, Dr Tahar Boumedra och Kirsty Brimelow QC, brittisk advokat med titeln Queen’s Council.

Dess medlemmar inkluderar Ingrid Betancourt, f.d. colombiansk presidentkandidat som satt som gisslan i flera år hos FARC-rebeller samt Dr Tahar Boumedra, FN:s tidigare högsta representant för mänskliga rättigheter i Irak.

Publiceringen av ljudfilen ”har åter öppnat upp ett sår”, sade Betancourt till AFP och påpekade att ”gruppen uppmanar FN:s MR-råd att inleda en utredning kring dessa avrättningar”.

Montazeri, som enligt uppgifter var kritisk mot dessa avrättningar, hörs beskriva denna kväsning som ”det värsta brott som begåtts av den Islamiska republiken”, skriver AFP och citerar honom med att säga till regimens tjänstemän att ”historien kommer att minnas ert namn som brottslingar”.

Montazeri förlorade sin position som Khomeinis tilltänkta ersättare efter att ha kritiserat dessa avrättningar. Khomeini, som var högsta andlige ledare vid tiden, beordrade även att Montazeri skulle placeras under sträng övervakning, vilket regimens myndigheter gjorde fram till hans död 2009.

Kampanjgruppen berättade för AFP att den har dokumenterat bevis på minst 12 massgravar över hela Iran där offren misstänks vara begravda. Gruppens representanter sade också att allt fler anhöriga till offren har börjat höra av sig efter att ljudfilen publicerades av Montazeri son i augusti i år.

”Den straffrihet som förövarna åtnjuter måste upphöra”, sade en av gruppens medlemmar, Azadeh Zabeti, en brittisk-iransk advokat, med hänvisning till att flera av förövarna idag håller ministerposter eller andra framträdande positioner inom prästerskapet.