Opinion

AP: Grupp som hjälpte sälja Iranavtalet finansierade även media

En grupp som Vita huset nyligen identifierat som en nyckel ställföreträdare för att sälja kärnteknikavtalet med Iran gav amerikanska radiostationen, National Public Radio (NPR), 100.000 dollar (ca 833.000 kr) förra året för att hjälpa gruppen rapportera om avtalet och relaterade frågor, rapporterar Associated Press (AP) på lördagen från Washington och hänvisar till gruppens årsrapport.

Gruppen finansierade även andra nyhetsmedier, reportrar, föreningar och tankesmedjor som hjälpte Vita huset vilseledda den allmänna opinionen och kongress om Iranavtalet.

Stiftelsen Ploughshares Funds uppdrag är att ”bygga en trygg och säker värld genom att ta fram och investera i initiativ i syfte att minska och slutligen eliminera världens kärnvapenlager”, vilket sammanfaller med president Barack Obamas insatser för att stärka vapenkontroll. Men stiftelsens roll bakom kulisserna som förespråkare för Iranavtalet har fått ökad uppmärksamhet denna månad efter New York Times profil av Ben Rhodes, Obamas biträdande nationella säkerhetsrådgivare för strategisk kommunikation.

I sin intervju med New York Times Magazine förklarar Rhodes hur administrationen arbetat med icke-statliga organisationer, experter inom icke-spridning av kärnvapen och även mottagliga reportrar för att bygga upp ett stöd för kärnteknikavtal som begränsade iranska regimens olovliga kärnteknikprogram i utbyte mot internationella sanktionslättnader.

”Vi skapade en ekokammare”, erkände Rhodes i intervjun och tillade att ”utomstående grupper som Ploughshares Fund” hjälpte till att bära administrationens budskap effektivt.

Bland de som fått bidrag från Ploughshares Fund finns Washingtonbaserade organisationen National Iranian American Council (NIAC) med svensk-iraniern Trita Parsi, som ordförande. Enligt rapporten har NIAC fått över 281.000 dollar (ca 2.34 miljoner kr) i bidrag.

Trista Parsi har varit en av kärnteknikavtalets främsta förespråkare och medverkat i både SVT och Sverigeradio som Iranexpert.

Princeton Universitet fick enligt rapporten uppemot 70.000 dollar (ca 583.000 kr) för att stödja Irans tidigare diplomatterrorist och talesman för regimens delegation till kärnteknikförhandlingarna, Seyed Hossein Mousavians arbete.

Bidraget skulle bland annat finansiera hans analyser, publikationer och aktiviteter riktade mot beslutsfattare kring flera områden som berörde insatser för att hitta en lösning på Irans kärnteknikprogram baserat på förhandlingar.

Hossein Mousavian var iranska regimens ambassadör i Tyskland när ambassaden hjälpte prästerskapets agenter genomföra ett terrordåd och skjuta ihjäl tre iransk-kurdiska oppositionsledare från Kurdistans demokratiska parti i Iran (KDPI) vid den grekiska restaurangen Mykonos i Berlin, den 17 september 1992.

Läs AP:s avslöjanden, här …