Opinion

Vita huset missledde allmänheten och kongressen om kärnteknikavtalet med Iran

Obamas biträdande nationella säkerhetsrådgivare för strategisk kommunikation, Ben Rhodes, avslöjar i en intervju med New York Times (NYT) Magazine om hur han var med och missledde den amerikanska folket och kongressen för att sälja amerikanska presidenten Barack Obamas kärnteknikavtal med Teheran.

Rhodes innovativa kampanj för att sälja Iranavtalet kommer sannolikt att bli en modell för hur framtida administrationer förklarar utrikespolitik till kongressen och allmänheten, skriver David Samuels som följt Ben Rhodes under flera års tid och skrivit NYT Magazine:s profil om honom, ”Den blivande författare som blev Obamas utrikespolitiska guru”.

Det sätt på vilket de flesta amerikaner har hört historien om Iranavtalet presenteras, att Obama-administrationen började att föra seriösa samtal med iranska tjänstemän under 2013 i syfte att dra nytta av en ny politisk verklighet i Iran, som kom till på grund av det val som förde moderata krafter till makten i landet, är till stor del tillverkad för ändamålet att sälja avtalet. Även där uppgifterna i denna berättelse är sanna, de slutsatser som läsare och tittare uppmuntras ta med sig från dessa uppgifter är ofta missvisande eller falska, skriver David Samuels.

I den berättelse som Rhodes skapade, började ”sagan” om Iranavtalet i 2013, när en ”moderat” fraktion inom den iranska regimen som leds av Hassan Rohani besegrade regimens ”hårdföra fraktion” i ett val och började sedan föra en politik mot ökad ”öppenhet”, som inkluderade en nyfunna vilja att förhandla om avveckling av dess olagliga kärnvapenprogram, tillägger Samuels.

Legioner av experter inom vapenkontroll började poppa upp på tankesmedjor och på sociala medier under våren förra året och blev sedan viktiga källor för hundratals ofta ovetande reportrar. ”Vi skapade en ekokammare”, erkände han, när jag bad honom förklara den anstormning av nyfunna experter som hejda på för avtalet. ”De säger saker som validerade vad vi hade gett dem att säga”, skriver David Samuels genom att citera Ben Rhodes.

Läs New York Times Magazines profil om Ben Rhodes, ”Den blivande författare som blev Obamas utrikespolitiska guru”, här …