Mänskliga Rättigheter

MR-aktivisten Narges Mohammadi har dömts till 16 års fängelse i Iran

Den frihetsberövade iranska människorättsaktivisten Narges Mohammadi har dömts till 16 års fängelse av iranska regimen, enligt rapporter från Iran på onsdagen.

Regimens ökända ”domare” Abolqasem Salavati delade ut straffet mot Narges Mohammadi för hennes aktivism och kampanjer för att främja mänskliga rättigheter i Iran. Domen kom efter en skenrättegång i regimens så kallade revolutionsdomstol i Teheran den 20 april 2016 där hon fick tre separata fängelsestraff på 10, fem och respektive ett års fängelse.

Narges Mohammadi, som har två barn, fördes till fängelse den femte maj förra året efter att hon arresterades av regimens underrättelseagenter i sitt hem utan domstolsbeslut, vilket FFFI uppmärksammade då. Hon flyttades så småningom till det ökända Evin-fängelset där regimen håller flera andra politiska fångar och aktivister.

ashton_mohammadi
Narges Mohammadi, (till högre) och Sattar Beheshtis mor i möte med EU:s utrikespolitiske chef, Catherine Ashton i Österrikes ambassad i Iran i 2014. Sattar Beheshti, 35, var en regimkritisk bloggare i Iran som avled under tortyr i regimens förvar. Sattar Beheshti, 35, en regimkritisk bloggare i Iran

Regimens myndigheter har enligt uppgifter tagit ifrån henne alla hennes mediciner när hon flyttades till Evin-fängelset för att pressa henne ytterligare. Hon har sedan dess förvägrats sina mediciner som hon behöver efter att ha utvecklat en nervsjukdom och muskelförlamning på grund av tortyr under tidigare förhör och svåra tillstånd i regimens fängelse, som FFFI rapporterade om tidigare.

Narges Mohammadi arresterades först i juni 2010 och dömdes senare till 11 års fängelse för påhittade anklagelser som ”sammankomst och samarbete för att underminera den nationella säkerheten” och ”propaganda mot systemet”.

Narges Mohammadi belönades med Alexander Langer-priset i 2009 för hennes insatser och kampanjer för mänskliga rättigheter i Iran.

Läs Narges Mohammadis brev från Evin-fängelset som Amnesty International publicerade på sin hemsida förra året.