Mänskliga Rättigheter

Iransk aktivist Narges Mohammadi dömd till 11 års fängelse

Advokaten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi, 39,  dömdes till 11 års fängelse av revolutionsdomstolen. Narges Mohammadi, vice ordförande för Irans center för människorättsförsvarare (CHRD), dömdes för påhittade anklagelser som ”propaganda mot systemet”, och ”medlemskap i en grupp med syfte att underminera landets säkerhet.”

Domen utfärdades av revolutionsdomstolen som hävdade att Narges Mohammadis fredliga verksamhet var ”lögner”, och att hennes verkliga syftet var att skada landets rykte.

Den 11-åriga dom som avkunnats till ledande människorättsaktivisten Narges Mohammadi är ett annat flagrant försök av den iranska regeringen att krossa människorättsorganisationer, säger Amnesty

”Narges Mohammadis verksamhet är relaterade till mänskliga rättigheter, och det var detta som retade säkerhetstjänstemän. Narges fortsatte sin aktivitet med djup övertygelse men domstolen ignorerade hennes försvar och dömde henne till 11 års fängelse. Det är ett orättvist straff och bryter inte bara mot bestämmelserna om mänskliga rättigheter men också mot Irans egna lagar.”

Amnesty International kräver att straffet hävs och tillägger att Narges Mohammadi är en samvetsfånge om hon fängslas för att tjäna detta straff.

Tvåbarnsmamman, Narges Mohammadi, vinnare av 2009 års Alexander Langer pris för sina insatser för mänskliga rättigheter, har sedan sin flytt till fängelset utvecklat en odiagnostiserad epilepsi-liknande sjukdom som orsakar henne att tappa kontrollen över sina muskler.

läs tidigare inlägg om Mohammadi..

Iransk akvokat inför rätta för medlemskap i människorättsgrupp