Mänskliga Rättigheter

Iranska regimen släpper artisten Atena Farghadani

Iranska regimen har släppt artisten och människorättsförsvararen Atena Farghadani på tisdagen, skriver Amnesty Iran på sitt officiella Twitterkonto tillsammans med en bild på Atena som kramas av sin mor utanför Evin-fängelset.

Atenas advokat, Mohammad Moghimi, som tillkännagav nyheten för Associated Press (AP), sade att hans klient släpptes efter en appellationsdomstol i förra månaden reducerade hennes fängelsestraff från 12 år till 18 månader.

FFFI rapporterade igår om hur iranska regimen utsatt Atena för ”oskuldstest” och graviditetstest.

Flera internationella människorättsorganisationer och inte minst FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran har uppmärksammat Atenas fall vid flera tillfällen och krävt hennes omedelbara frigivning.

Contraception-cartoon-800x492

Atena hade dömts till 18 års fängelse efter att ha porträtterat regimens lagstiftare som djur i en rad serieteckningar i protest mot ett lagförslag som begränsade kvinnornas tillgång till preventivmedel och kriminaliserade frivillig sterilisering.

Iranska regimens president Hassan Rohani tog tillfället i akt och upprepade återigen sina tomma löften om ökad yttrandefrihet i landet under ett tal vid Teherans årliga internationella bokmässa. Detta i ett uppenbart försök att framställa Atenas frigivning som hans eget beslut och ett steg för hans ”moderata agenda” trots att Atena släpptes efter att ha avtjänat sitt reducerade straff och internationella påtryckningar.

”Kritiker bör inte hållas kvar i fängelse, kritiker bör inte sättas i fängelse”, sade han men varnade samtidigt mot att ”ljuga, skylla på andra och försvaga nationens makt”.

Rohanis kommentarer visar tydligt att det inte finns någon skillnad mellan Rohani och andra ledare för prästerskapets envälde när det kommer till regimens ”röda linje” nämligen att prästerskapet inte kommer att tolerera opposition eller kritik mot det nuvarande systemet och högsta andlige ledarens absoluta makt.