Mänskliga Rättigheter

FN:s MR-experter oroade över godtyckliga arresteringar och åtal i Iran

FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Dr Ahmed Shaheed, uttryckte på fredagen oro över godtyckliga och olagliga arresteringar samt åtal av journalister och aktivister i Iran. Han varnade också för att deras förföljelse försvagar skyddet av de mänskliga rättigheterna för alla medborgare i landet.

Dr Ahmed Shaheed övervakar och rapporterar om läget för mänskliga rättigheter i Iran på uppdrag av FN:s råd för mänskliga rättigheter.

”Att tysta dessa kritiska röster är oacceptabelt. Det undergräver den offentliga debatten och berövar iranier och resten av världen på viktig information om verkligheten i landet”, sade han på fredagen.

”Den återkommande användningen av vaga hänvisningar till hot mot den nationella säkerheten, propaganda mot systemet och förolämpning av makthavare för att åtala och fängsla journalister eller aktivister står i strid med såväl internationella normer om yttrande- och föreningsfrihet samt legalitetsprincipen”, sade Dr Shaheed.

Han uttryckte även oro över arresteringen och häktningen av WP:s Irankorrespondent, Jason Rezaian, artisten Atena Farghdani och människorättsadvokaten Nargis Mohammadi.

”Människorättsförsvarare spelar en avgörande roll för att garantera ett demokratiskt samhälle som respekterar de mänskliga rättigheterna” tillade FN:s oberoende MR-expert.

Dr Shaheeds oro och uppmaning fick också stöd från andra människorättsexpert från FN, däribland Mads Andenas, nuvarande chef för FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövande, Michel Forst, FN:s särskilde rapportörer om människorättsförsvarare, David Kaye, FN:s särskilde rapportörer om yttrandefrihet, Gabriela Knaul, FN:s särskilde rapportörer om rättsväsendets oberoende samt Juan E. Méndez, FN:s särskilde rapportörer mot tortyr.