Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Kvinna piskad med 100 rapp på offentlig plats i Iran

Iranska regimen verkställde på onsdagen piskstraffet mot en kvinna offentligt i Golpayegan i centrala Iran, enligt rapporter från regimens egna medier.

Kvinnan identifierad endast genom sina initialer S. T., fick ta emot 100 piskrapp, enligt dessa rapporter.

Piskstraffet verkställdes som straff för en kärleksaffär som kvinnan påstås ha haft med en annan man, sade regimens åklagare i Golpayegan, Najafali Alyan, enligt regimens statliga nyhetsbyrå, Serat News Agency, den 27 april.

Kvinnan avtjänar för närvarande ett 15 års fängelsestraff för påstådd delaktighet i mordet på sin man i juli 2012.

Detta är första gången på flera år som regimens egna press rapporterar om att en kvinna har piskats offentligt i Iran.

Iranska regimens så kallade rättsväsende är ökända för att tilldela drakoniska domar utan vederbörlig juridisk process eller rättvis rättegång för de åtalade.

Regimens polischef berättade nyligen för de statliga medierna att polismyndigheten i landet har etablerat ett stort nätverk av över 7000 civilklädda officerare med uppgift att rapportera om moraliska kränkningar i den Islamiska republikens huvudstad Teheran.

FN:s människorättsexperter och FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran har vid upprepade tillfällen uttryckt sin yttersta oro för bristen på rättssäkerhet i landet där individer döms till döden eller långa fängelsestraff på vaga och godtyckliga brott. De har också kritiserat regimens bristfälliga rättegångar och det faktum att åtalade förvägras rätten till att ha en advokat eller ett lämpligt försvar.