Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Civilklädda agenter i Teheran ska bemöta ”olämplig klädsel”

”Iranska polisen har etablerat ett stort nätverk av tusentals civilklädda officerare med uppgift att rapportera om moraliska kränkningar i den Islamiska republikens huvudstad”, det tillkännagav regimens polischef till de statliga medierna på måndagen.

Närmare 7000 ”moralagenter” har placerats ut på Teherans gator för att ta itu med kvinnor som bär undermålig slöja samt för att ”bekämpa” brott som antisocialt beteende, sa general Hossein Sajedinia till Mizan Online, den officiella nyhetsbyrån för regimens så kallade rättsväsende.

Han tillade att ”de civilklädda patrullerna skall konfrontera implicita överträdelser i staden”, rapporterar franska nyhetsbyrån Agence-France Presse (AFP) genom att citera regimens polischef.

”Patrullernas prioritering är att konfrontera undermålig slöja och avlägsnande av slöjor inne i bilar, hänsynslös körning, parad på gatorna, trakassering av kvinnor och stoppa buller”, sade regimens polischef i ett försök att rättfärdiga säkerhetsorganens ökade närvaro i huvudstaden och regimens förföljelse av kvinnor och ungdomar.

Dessa agenterna kommer inte att konfrontera de som har gjort sig skyldiga till ”överträdelser” direkt utan kommer att informera polisen om dessa moraliska brott genom att smsa bilarnas registreringsnummer och då polisen kommer att agera.

FFFI rapporterade i förra månaden att regimens säkerhetsorgan har beslutat att stationera ”civilklädda detektiver” på den kvinnliga sektionen av linjebussar i provinsen Esfahan.

Enligt flera internationella medier däribland Radio Free Europe tog iranier i Iran och i exil till sociala medier för att fördöma dessa ”civilklädda patruller” som ett beslut ämnad att öka regimens inblandning i befolkningens privatliv.

Regimens drag under förevändning att bekämpa ”olämplig klädsel” och ”omoraliska och antisociala handlingar” är en ursäkt för att öka säkerhetsorganens närvaro i syfte att kväsa det växande folkliga missnöjet med regimen och förebygga organiserade regimkritiska protester.

Samtidigt har regimens så kallade rättsväsende startat en ny våg av avrättningar och avrättade minst åtta fångar genom kollektiv hängning i förra veckan trots besök från flera hög uppsatta representanter från EU och dess medlemsstater under den tiden.

Dessa åtgärder för att skapa en atmosfär av rädsla i samhället är regimens svar på senaste månadernas protester och strejk från iranska arbetare, studenter och andra sektorer inom Irans civilsamhälle vilka växer för varje dag.

”De tilltagande protestaktionerna i Iran är till följd av att allt fler börjar tröttna på Rohanis löften om moderation och om steg mot ett öppnare samhälle som aldrig kommer. Statistik från Iran visar tydligt att under Rohanis tid har prästerskapets inhemska repression ökat och situationen för mänskliga rättigheter har förvärrats i flera områden. Folket inser samtidigt att den verkliga orsaken till deras misär, fattigdom och brist på möjligheter var inte internationella sanktioner utan det är den omfattande korruptionen i landet, det religiösa etablissemangets plundring av landets välstånd samt regimens stöd till Assad och andra terrorist grupper i regionen … ”, sade Massud Kiani till FFFI.