Andra nyheter, Ekonomi

Amerikanska Boeing i samtal med iranska regimen

En delegation från Boeing har besökt Iran nyligen för att diskutera försäljning av flygplan, det sade sekreterare för föreningen för iranska flygbolag på måndagen enligt regimens statliga nyhetsbyråer som också rapporterades av internationella medier.

Besöket beskrivs som ett motdrag från den amerikanska flygplanstillverkarens sida för att försäkra sig om att dess europeiska konkurrenter inte ruffar åt sig en betydande del av den iranska marknad som öppnats upp efter att sanktionerna mot landet hävdes när förra årets kärnteknikavtal trädde i kraft tidigare i år.

Europeiska flygplanstillverkaren Airbus gick i januari i år med på att sälja 118 flygplan till Iran, till ett värde av totalt 27 miljarder dollar (ca 220 miljarder kronor).

Boeing fick tillstånd från den amerikanska regeringen i februari för att inledda samtal med flygbolagen i Iran. Men regeringen har betonat att det skulle krävas ytterligare godkännande för att bolaget ska kunna sälja flygplan till Iran som fortfarande är föremål för ett antal amerikanska sanktioner.

”En representant från Boeing har under två dagar fört diskussioner med den Islamiska republikens [statliga] flygbolag (IranAir) och andra iranska flygbolag”, sade Maghsoud Asadi Samani enligt regimens statliga nyhetsbyrå IRNA som inte namngav de andra bolagen.

Han sade att Boeing hade föreslagit att sälja sina 737-, 777- och 787-modeller och lovade även att tillhandahålla underhåll för planen efter försäljning.

Han betonade att 60 Boeingplan var fortfarande i tjänst i Iran, vilket motsvara ca 32% av den aktiva flottan i landet. Många av dessa flygplan såldes till Iran under shahens tid innan prästerskapet usurperade makten i 1979.