Ekonomi, Nyheter

USA straffar irakiskt flygbolag för brott mot Iransanktioner

Amerikanska finansdepartementet meddelade på torsdagen att myndigheten straffar Irakbaserade flygbolaget Al-Naser Airlines samt den syriska affärsmannen Issam Shammout och hans företag Sky Blue Bird Aviation baserade i Arabemiraten för stöd till iranska flygbolaget Mahan Air.

”Dessa företag och denna person straffas enligt ”Executive Order (EO) 13224”, en fullmakt för terroristbekämpning”, skriver USA:s finansdepartementet i ett pressmeddelande på sin hemsida på torsdagen.

Mahan Air fördes upp på USA:s sanktionslista i oktober 2011 för tillhandahållande av ekonomiskt, materiellt och tekniskt stöd till revolutionsgardets Quds-styrka, som USA svartlistade i 2007, och för den paramilitära organisationens stöd till ett stort antal terroristgrupper.

Al-Naser Airlines transporterade minst åtta Airbus A340 och ett Airbus A320 till Mahan Air i Iran i början av maj 2015. Al-Naser har sedan åtminstone slutet av 2013 arbetat som en ”avskuren mellanhand” för att anskaffa Airbus-flygplan från ovetande europeiska leverantörer, för vilka Mahan Air betalade tiotals miljoner dollar för vardera.

Issam Shammout och hans företag Sky Blue Bird Aviation har hjälpat Mahan Air att anskaffa flygplan och köpa flygplansdelar. Shammout är en syrisk affärsman som också är ordförande för det Syrienbaserade flygbolaget Cham Wings som amerikanska handelsdepartementet svartlistade i augusti 2011.

FFFI rapporterade den 12 maj om hur iranska regimen hade trotsat internationella sanktioner och köpt nio stora kommersiella flygplan värda över 300 miljoner dollar (ca 2.5 miljarder kr).

”Mahan Air misstänks ha spenderat över ett år för att köpa dessa kommersiella flygplan. Detta genom att använda en komplex serie av överenskommelser med till synes ovetande företag i hela Europa samt med det lilla irakiska flygbolaget Al-Naser Airlines som bulvan”, rapporterade FFFI då.

”Med tanke på att Mahan Airs egendomar och intressen i fastigheter inom amerikansk jurisdiktion är blockerade, har finansdepartementet också identifierat de nio flygplan som nyligen transporterades från Al-Nasers flygbolag till Mahan Air som egendom där Mahan Air har ett intresse. Mahan Air arbetar med iranska revolutionsgardets Quds-styrka och använder sina flygningar till Syrien för att transportera agenter, vapen och kapital till Assadregimen. Det förser även libanesiska Hizbollah, som är listade som en terrororganisation, med transporter”, skriver USA:s finansdepartement i sitt pressmeddelande av den 21 maj.