Nyheter

USA planerar åtal mot iranska hackare

Obama-administrationen avser att hålla iranska hackare ansvariga för en cyberattack mot en damm i New York i 2013, det rapporterar nyhetskanalen CNN på torsdagen. Amerikanska justitiedepartementet förbereder just nu ett åtal mot påstådda hackare från Iran, berättar amerikanska tjänstemän bekanta med utredningen för CNN.

Justitiedepartementet har avböjt att kommentera det rapporterade åtalet. ”Vi har inga kommentarer kring medias påstående om en incident vid Bowman Avenue dammen i 2013”, sade myndigheten i ett uttalande och tillade, ”Vi tar skadlig aktivitet i cyberrymden på allvar. Och vi kommer att fortsätta använda alla verktyg som står till vårt förfogande för att förebygga, avskräcka, upptäcka, motverka och lindra sådan verksamhet.”

Attacken i fråga offentliggjordes först i december och inträffade mitt i en våg av iranska cyberattacker mot amerikanska banker och UD.

Dessa attacker kom endast tre år efter att en datormask som tros var skapade av USA och Israel skadade Irans kärnkraftsinfrastruktur, vilket iranska regimen och dess tjänstemän förnekade.

Utredarna säger enligt rapporter att iranska hackare kunde inte ta kontroll över dammens system men försökte ta sig genom dess försvar. Vita huset larmades när tjänstemän först trodde att intrånget skedde vid en mycket större anläggning i Oregon, enligt nyhetssidan The Hill.

Attacken är hemligstämplad sedan december men passar in i ett mönster som amerikanska tjänstemän öppet har varnat för nämligen att hackare från Ryssland, Kina och Iran testar USA:s kritiska infrastrukturnät i syfte att finna och utnyttja sårbarheter.

Kungörandet ses därför som en del av Obama-administrationens strategi under de senaste åren som går ut på att identifiera länder och, om möjligt, individer ansvariga för cyberattacker mot USA i syfte att avskräcka.

”Administrationen har kommit fram till att dåligt beteende måste få konsekvenser och att den måste låta länder som Iran få veta att det måste bete sig i cyberrymden”, säger James Lewis, expert inom internationell cybersäkerhet vid tankesmedjan, Center for Strategic and International Studies.