Nukleärt

Iran förnekar kärnkraftverkets datorer drabbats av mask

Iran förnekar att Kärnkraftverket i Bushehr har blivit attackerat av ett superavancerat datorviruset Stuxnet

Den skadliga datormasken Stuxnet har drabbat 30.000 industriella datorer i Iran, sade tjänstemän på söndagen , men förnekade den islamiska republiken att  första kärnkraftverket i Bushehr var bland de smittade. Detta enligt många internationella medier bland annat Aftonbladet.

 
Hittills har Stuxnet infekterat cirka 30.000 IP-adresser i Iran, enligt  den regerings ägda tidningen Iran Daily som citerade Mahmoud Liayi , chef för IT- rådet vid ministeriet för industri.

 Stuxnet , som offentligt identifierades i juni , var skräddarsydd för Siemens Supervisory Control and Data Acquisition, SCADA , system som ofta används för att hantera vatten, oljeriggar , kraftverk och andra industrianläggningar.

Masken kan känna igen en specifik anläggnings kontroll nätverk och sedan förstöra det, enligt den tyska datasäkerhet forskaren Ralph Langner , som analyserar skadlig programvara.

Langner misstänkter att  Stuxnet var riktade mot Bushehrs kärnkraftverk , men Iran förnekar angrepp på anläggningens datorer .

” Detta virus inte har orsakat några skador på de viktigaste systemen i Bushehr kraftverket, sade ” Bushehr projektledare Mahmoud Jafari på Irans arabiska Al- Alam -tv-nätet. ”Alla datorprogram i anläggningen fungerar normalt och har inte kraschat på grund av Stuxnet, sade Jafari och tillade att det var inga problem med anläggningens bränsle lastning.

Den officiella nyhetsbyrån Irna citerade honom samtidigt att en del ”persondatorer tillhörande anläggningens personal ” smittades av masken men han berättade till nyhetsbyrån Fars att hittills hade fem versioner av skadliga koder upptäckts i landet.

Den självreplikerande masken har hittats på Siemens system främst i Indien, Indonesien, Pakistan, men de tyngsta infiltrationen verkar vara i Iran , enligt programvarusäkerhet forskare.

Telekommunikations minister Reza Taqipour sa ”Ingen allvarlig skada för industriella system ( genom Stuxnet ) har rapporterats i landet.

Enligt Iran Daily , sade telekommunikation officiell Saeed Mahdiyoun att ett ” team av experter har börjat att systematiskt utrota viruset . ”

Tidningen som hänvisade till olika experter pekade ut USA och Israel som låg bakom skadlig koden, som påminner om ” västvärldens elektronisk krigföring mot Iran. ”