Ekonomi, Nukleärt

IAEA rapport som banar väg för sanktionslättnader för Iran, väntas på lördagen

Internationella atomenergiorgan (IAEA) väntas utfärda en rapport på lördagen som bekräftar att iranska regimen har levt upp till sina åtaganden enligt kärnteknikavtalet, det rapporterar flera internationella medier på fredagen genom att citera diplomatiska källor med insyn i processen. IAEA:s bekräftande kommer därmed att bana väg för EU och USA att häva sanktioner mot Teheranregimen.

Tjänstemän från iranska regimen och P5+1-gruppen hade sagt tidigare att IAEA:s rapport skulle komma ut på fredagen men anonyma diplomatkällor säger nu till internationella nyhetsbyråer att rapporten väntas komma ut under lördagen.

”Nästan alla detaljer har retts ut”, sade en diplomatkälla baserad i den österrikiska huvudstaden, Wien, till Reuters.

IAEA som ska övervaka och bekräfta iranska regimens efterlevnad av kärntekniköverenskommelsen med världens sex stormakter har sin huvudkontor i Wien. Representanter från EU och samtliga länder i P5+1-gruppen med USA, Storbritannien, Kina, Frankrike, Ryssland och Tyskland väntas hålla ett möte i Wien imorgon för att diskutera de framsteg som gjorts hittills.

Iranska regimens utrikesminister Javad Zarif och USA:s utrikesminister John Kerry ska också hålla ett möte, det första sedan regimens revolutionsgarde ”arresterade 10 amerikanska besättningsmän” i Persiska viken tidigare i veckan. Besättningsmännen släpptes efter ett dygn sedan iranska regimen inte ville riskera de kommande sanktionslättnaderna.

Iranska regimens tjänstemän säger till Reuters att Javad Zarif och EU:s utrikespolitiske chef Federica Mogherini kommer att göra ett uttalande på lördagen eller söndagen för att tillkännage ”Dagen för kärnteknikavtalets genomförande” som innebär att samtliga kärnteknikrelaterade sanktioner mot iranska regimen hävs.