Nyheter

Iran håller kvar 10 amerikanska sjömän

Iranska regimen har gripit 10 amerikanska sjömän efter att deras fartyg stoppats i Persiska viken, det säger en amerikansk tjänsteman till BBC på tisdagen.

”Vi förlorade kontakten med två små amerikanska flottfartyg på väg från Kuwait till Bahrain”, sade tjänstemannen och tillade, ”iranierna informerade USA om att sjömännen var säkra och kommer att tillåtas fortsätta sin resa omgående”.

Händelsen inträffade nära Farsiön efter att ett av fartygen fått mekaniska problem.

USA:s utrikesminister John Kerry ringde iranska regimens utrikesminister Javad Zarif omedelbart efter händelsen för att inleda förhandlingar, rapporterar BBC.

En icke namngiven tjänsteman berättade för Associated Press (AP) att utrikesminister John Kerry ”tog upp frågan personligen med Zarif för att försöka få till detta resultat.”

Revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars rapporterade att gardet har gripit nio män och en kvinna och att de hade ”trängt in” på iranskt vatten. Det är oklart när de amerikanska sjömännen kommer att släppas.

I december förra året, genomförde revolutionsgardet två rakettester nära amerikanska krigs- och handelsfartyg i Hormuzsundet.

Testerna beskrevs som ”mycket provocerande” av en amerikansk befälhavare då.