Mänskliga Rättigheter

FN:s generalsekreterare uppmanar Iran att frige samtliga politiska fångar

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har bett iranska regimen att frige samtliga politiska fångar och journalister bland dem Washington Posts reporter och hans fru som hålls frihetsberövade i Iran efter godtyckliga anklagelser.

Ban Ki-moon sade i en intervju att han hade talat med iranska regimens utrikesminister Javad Zarif under ett möte bakom stängda dörrar på torsdagen vid sidan av FN:s årliga generalförsamling.

FN:s generalsekreterare sade att han tog upp fallet med de två fängslade journalisterna och uppmanade Javad Zarif att inte bara frige de två journalisterna utan även alla andra politiska fångar i iranska fängelser.

”Jag frågade utrikesministern, varför inte släppa dem?”, sade Ban Ki-moon under en intervju på sitt kontor i den 38:e våningen i FN:s högkvarter på söndagen.

”Jag tog upp frågan om de två individer som fortfarande sitter i fängelse och uttryckte min djupa oro över människorättsfrågor, särskilt om dessa individer. Jag uppmanade hans regering att frige samtliga politiska fångar som fortfarande sitter i fängelse”, tillade Ban Ki-moon under sin intervju.

FN:s generalsekreterare framhöll i sin senaste rapport om Iran, som kom ut i förra veckan, att prästerskapets president ”Hassan Rohanis löften om större friheter i den Islamiska republiken har inte resulterat i några stora förbättringar när det gäller mänskliga rättigheter och yttrandefrihet”.

Han och FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Dr Ahmed Shaheed har vid flera tillfälle uttryckt sin djupa oro över ökade antal avrättningar i Iran.