Mänskliga Rättigheter, Nyheter

USA:s UD kräver att Iran friger arresterade amerikanska journalister

Amerikanska utrikesdepartementet manade på måndagen iranska regimen till att frige Washington Posts Irankorrespondent, Jason Rezaian, hans fru och två andra individer som greps tillsammans i Teheran förra veckan utan anklagelser om brott.

Jen Psaki, en taleskvinna för amerikanska UD, sade under måndagens pressgenomgång att Washington har bett den schweiziska regeringen, som hjälper USA med konsulära ärenden i Iran, om assistans i Rezaians fall. Detta eftersom USA och Iran inte har formella diplomatiska förbindelser.

”Vi uppmanar iranska regeringen att omedelbart frige Rezaian och de andra tre individerna”, tillade Psaki under måndagens eftermiddagen.

Washington Posts chefredaktör, Martin Baron, sade i förra veckan att man var ”förbryllad” och ”djupt oroad” över gripandet av sin Irankorrespondent, som en tjänsteman för iranska regimens så kallade rättsväsende bekräftade i fredags.

Rezaian, 38 år, är född och uppvuxen i Marin County i San Francisco Bay området. Han har både amerikanskt och iranskt medborgarskap och har varit Washington Posts korrespondent i Teheran sedan 2012. Hans fru, Yeganeh Salehi, 30 år, arbetar som korrespondent för the National, en tidning baserade i Förenade Arabemiraten.

Salehis föräldrar utfärdade ett uttalande under helgen där de uttrycker oro över gripandet av sin dotter och hennes man. ”Som deras föräldrar har vi rätt att få veta hur de mår efter sex dagar. Vi vet inte varför de hålls frihetsberövade men vi är övertygade om att de inte har gjort något fel och aldrig skulle göra något för att skada Iran”, tillade de i sitt uttalande.