Ekonomi, Nyheter

Irans oljeexport över tillåten gräns för femte månaden i rad

Irans oljeexport har för femte månaden i rad överstigit de nivåer som tillåts enligt västerländska sanktioner, sade källor inom fartygsspårningsbranschen som bevakar världens oljetransporter till Reuters på onsdagen. Denna exportökning är ännu ett tecken på att de begränsade sanktionslättnaderna för Iran under interimsavtalet faktiskt hjälper Teheranregimen att sälja mer råolja.

Meningen är att hålla Irans oljeexport på en genomsnittlig nivå om en miljon fat per dag enligt den tillfälliga överenskommelsen mellan världens sex stormakter och iranska regimen från november förra året, som trädde i kraft den 20 januari och löper ut den 20 juli. Men med Irans oljetransporter till Asien har denna nivå överträffats varje månad åtminstone sedan november förra året, visar branschsiffror som Reuters har tagit del av.

Obama-administrationen tror att Irans oljeexport kommer att falla under de kommande månaderna och kommer att hamna i genomsnitt runt en miljon fat per dag för halvåret, 20 januari till 20 juli, vilket motsvara den nivå som stipuleras i interimsavtalet.

Irans oljeexport i mars har i genomsnitt legat runt 1.3 miljoner fat per dag, ned från 1.4 miljoner fat per dag i februari, sade en av källorna inom fartygsspårningsbranschen till Reuters på onsdagen.

Denna är dock fortfarande en förhöjd nivå eftersom importen av iransk olja under 2013 låg i genomsnitt runt 1.1 miljoner fat per dag.

Den andra källan inom fartygsspårningsbranschen berättar att Irans oljeexport i mars, exklusive exporten till Japan, uppgick till 1.28 miljoner fat per dag. Detta omfattade även försäljning till Irans storköpare som Kina, Indien, Sydkorea, Turkiet och Teherans närmaste allierade Syrien. Detta pekar på generellt stadiga iranska transporter, tillade han.

Två av de anonyma källorna inom branschen som pratade med Reuters sade att Irans oljeexport i februari låg runt ca 1.4 miljoner fat per dag varv ca 128 000 fat per dag gick till Syrien.

Data från Internationella energiorganet tidigare denna månad visar att den globala importen av iransk olja, inklusive kondensat, noterade ettårshögsta i både januari och februari och uppgick till ca 1.410.000 fat per dag.

Efter att USA införde hårdare straffåtgärder riktade mot Teherans oljeexport i 2012, har tjänstemän från amerikanska utrikes-, finans- och handelsdepartement besökt konsumentländer för att hjälpa dem hitta alternativ till iransk råolja.

En amerikansk regeringskälla sade till Reuters på onsdagen att Obama-administrationen tror att Teheran inte kan sälja olja till Syrien utan den snarare ”ger bort oljan” till Syrien. Detta visar att sanktionerna mot Iran fungerar eftersom Teheranregimen, som är i starkt behov av kontanter, hellre skulle föredra att sälja sin olja till kunder som Kina, Indien och Japan. Källan tillade att Obama-administrationen nu fokuserar på att se till att alla leveranser till Assadregimen stoppas.

Förespråkare för tuffare sanktioner mot Iran säger att de senaste framkomna branschsiffrorna visar att Iran har fått mer i sanktionslättnader än vad Washington hade sagt tidigare att landet skulle få under de sex månader som interimsavtalet gäller.

”För att hålla exporten inom de amerikanska gränserna under interimsavtalets period … måste  de minska exporten med över 40 procent under de kommande tre månaderna för att inte överstiga genomsnittet för förra året”, sade Tim Wilson från USA-baserade tankesmedjan Foundation for Defense of Democracies (FDD), som stöder tuffare sanktioner.