Nukleärt, Nyheter

Iranska regimen och 5+1-gruppen har nått en överenskommelse om landets kärnteknikprogram

Internationella medier rapporterar sent på söndagsnatten från Genève att iranska regimen och 5+1-gruppen, FN:s säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar USA, Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike och Tyskland, har nått en första överenskommelse om att hejda Irans kärnteknikprogram. Detaljer om avtalet är fortfarande inte offentliga men brittiska medier rapporter att en presskonferens med EU:s utrikespolitiske chef, Catherine Ashton, är att vänta inom ca en timme i Genève.

Uppgifterna om en överenskommelse kommer från franska utrikesministern och talesmannen från EU:s utrikespolitiske chef, Catherine Ashton. Även prästerskapets utrikesminister har nu bekräftat att parterna har kommit överens om en överenskommelse, enligt Sky News.  USA:s president kommer inom kort att hålla ett tal från Vita huset med anledning av överenskommelsen med iranska regimen, enligt flera medier.

Iranska regimens viceutrikesminister säger nu till brittiska tv-kanalen Sky News att Iran har fått sin rätt till urananrikning erkänt, uppgiften har inte bekräftats av västerländska diplomater som säger att Iran kommer att få tillgång till 4,2 miljarder dollar i utländsk valuta i sanktionslättnader.

Catherine Ashton säger att parterna har kommit överens om ett interimsavtal som ska gälla i sex månader och att detta är ett första steg mot en slutgiltig överenskommelse.

Iranska regimen ska stoppa sitt arbete vid tungvattenreaktorn i Arak, inte utnyttja landets centrifuger av den nya generationen samt omvandla en del av sitt lager av uran, säger USA:s president Obama. I utbyte kommer Iran att få tillgång till en del av sina tillgångar som är frysta under nuvarande sanktioner, tillägger Obama. Internationella samfundet ska även verifiera om att iranska regimen fullföljer sina åtagande i enlighet med interimsavtalet under de sex månaderna som avtalet gäller.

Brittiska utrikesministern William Hague säger till Sky News att Iran har gått med på att stoppa anrika uran över 5% under de närmaste sex månaderna som man arbetar mot ett slutgiltigt avtal.

USA går även med på att inte införa nya sanktioner mot Iran inom närmaste tiden men det är upp till Iran att bevisa för omvärlden att dess program är fredligt. Om Iran bryter mot vad som parterna har kommit överens riskerar landet vidare isolering och ökade sanktioner, sade Obama.

Faktablad om söndagens interimsavtal mellan iranska regimen och 5+1-gruppen, klicka här …