Nukleärt, Nyheter

Iranska regimens parlament försöker blockera troliga nukleära eftergifter

Ledamöter i prästerskapets parlament, som förhåller sig skeptiska till en ”eventuell” överenskommelse om landets kärnteknikprogram med världsmakterna, försöker nu blockera ”troliga” eftergifter Teheranregimen erbjuder i utbyte mot att västvärlden lättar på sanktioner mot landet, rapporterar Associated Press (AP) på tisdagen från Teheran. Det är dock oklart vilka eftergifter som iranska regimen är beredd att göra eftersom förhandlingarna hålls bakom stängda dörrar och villkoren i en eventuell överenskommelse är fortfarande hemliga. Men medier på båda sidor har rapporterat om vilka krav som varje sida har på den andra parten.

Iranska regimen har bland annat krävt att sanktionerna mot landets olje- och banksektor ska hävas i ett första interimsavtal medan västvärlden erbjuder mindre sanktionslättnader i första steg och kräver att iranska regimen stoppar alla arbete vid tungvattenreaktorn Arak, stänger underjordiska anläggningen för urananrikning Fordo samt slutar att anrika uran till 20%.

AP beskrev denna ansträngning från flera av regimens parlamentsledamöter som mestadels symboliskt inför morgondagens förhandlingar i Genève. Men detta försök är ett bevis på en allt djupare kris mellan regimens olika fraktioner eftersom prästerskapets högsta andlige ledare, Ali Khamenei, har tidigare sagt att ingen bör underminera förhandlarnas insatser i samtalen med 5+1-gruppen.

Khamenei har dock hela tiden betonat att det inte går att lita på USA. ”Vi är skeptiska vad gäller amerikanerna och litar inte på dem. USA:s regering är opålitligt, högdragen och oresonligt, och håller inte [sina] löften”, sade Khamenei i ett tal oktober i år.

”Det är oklart om tillräckligt många underskrifter kan samlas för en omröstning i parlamentet, vars resultat behöver också ett godkännande av de styrande prästmännen”, rapporterar AP med hänvisning till det mäktiga väktarrådet.

Fatemeh Alia, ledamot från den hårdföra konservativa fraktionen, citerades på tisdagen av regimens nyhetsbyrå Mehr med att säga att ”hon och andra lagstiftare eftersträvar ett brådskande lagförslag ämnad att stoppa regeringen från att erbjuda att ett stopp för landets urananrikning till den högsta nivå som bekräftats av Iran samt att frysa arbetet med en planerad tungvattenreaktor.”

Chefen för FN:s Internationella atomenergiorganet (IAEA) sade i förra veckan att han inte såg ”radikala förändringar” i Irans kärntekniska program under de senaste tre månaderna, sedan Hassan Rohani tillträdde som regimens president.